Politik i varmen


Politik i varmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det går sandelig strygende på Christiansborg, hvor augustvarmen alvorligt har påvirket politikernes tænkeevne. Også statsministerens. Hans nye burkaudvalg ligner en vittighed i en tid, hvor der er vigtigere ting at tage sig til: skyderiet i gaderne, den store manko på finansloven, ledigheden og finanskrisen i det hele taget. Men det må man jo se på en anden dag, når alle burkaer er brændt eller spørgsmålet sendt til evig hvile i syltekrukken - i selskab med andre kommissioners velmente, men politisk uspiselige forslag. Indtil da skændes VK indbyrdes og i partierne internt - i stedet for i fællesskab at tugte oppositionen, der godt kan blive en trussel ved næste valg. Om ikke andet, så fordi folk gerne snart vil se nye ansigter.

Hans Engell, den tidligere konservative toppolitiker, som nu lever af at kloge sig på sine efterfølgeres gøren og laden, mener, at burkasagen og de aktuelle indre stridigheder kan ende med at koste regeringen magten. Det kunne man måske også tro, hvis det da ikke var, fordi oppositionen lige i øjeblikket tumler rundt i manegen på samme amatøragtige facon:

Margrethe Vestager har meldt sit radikale parti ind i rød stue - men her er hun, så at sige, kun på tålt ophold. Store dele af den radikale politik ligger milevidt fra opfattelsen hos det nye politiske makkerpar, Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal, og egentlig er det svært at forstå, hvorfor De Radikale er så forhippede på at komme med i en regering, hvis synspunkter partiet ikke deler. Måske ser redaktøren på det radikale Skive Folkeblad rigtigt, når han tilråder sit parti at stå udenfor - og i stedet forsøge at skaffe sig den samme indflydelse, som Dansk Folkeparti har haft. Og har.

Men som om det ikke er nok med et regeringsalternativ, der ikke kan enes, bebuder S og SF nu et fælles skatteudspil, hvori mindst ét element virker direkte komisk:

Thorning-Schmidt og Søvndal vil hæve prisen på usunde varer som cigaretter og slik, og det kan der skam være ræson i, hvis de sunde varer samtidig bliver billigere, og hvis stigningerne ikke bliver så voldsomme, at grænsehandelen eksploderer på ny. Til gengæld skal vælgere med kun få penge på lommen - for ingen må jo fornærmes - kompenseres med nogle flere, så de fortsat har råd til det usunde! Eller, hvis de vælger at kvitte smøgerne, kan spare endnu mere, for nu er prisen jo steget. Ja, og hvis man undlader at købe en Rolls-Royce, har man lige sparet en million. Hvis resten af de to partiers skatteudspil er af samme kaliber, kan regeringen roligt fortsætte med at lege med burkaer. I så fald har den intet at frygte.

Regeringen har ikke overbevist, siden Fogh og Bendtsen sagde dansk politik farvel. De nye ledere, Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen, besidder ikke samme autoritet som forgængerne. Medlemmer af begge folketingsgrupper taler offentligt deres chefer midt imod. Strengt taget er det et sundhedstegn, da man ikke kan være enige om alt, og da Danmark bekender sig til ytringsfriheden. Men det er også, til oppositionens fryd, med til at tegne et billede af et famlende lederteam, der ikke er egnet til at styre landet.

Til gengæld skylder oppositionen stadig at vise, at den kan magte opgaven. Bliver fortsættelsen som begyndelsen, vil det næppe lykkes.

Politik i varmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce