Politik bag døren


Politik bag døren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DER SKER for lidt i det fynske amtsråd. For megen administration og for lidt politik, mener nogle af de nye medlemmer, der nu har indledt deres eget ungdomsoprør mod de etablerede politikere. Et oprør, som amtsborgmesteren, den konservative Jan Boye, i øvrigt var hurtig til at tilslutte sig. Også han ser gerne flere politiske debatter i den åbne mødesal frem for bag de lukkede udvalgsdøre.NU ER det nok en kendsgerning, at interessen for, hvad der sker i amtsrådet, kan ligge på et beskedent sted. Kun i de store, følelsesladede sager, som når eksistensen af det lokale sygehus står på spil, ofrer den almindelige borger amtsrådet sin opmærksomhed - og var amtsråds- og byrådsvalgene ikke sammenfaldende, ville stemmeprocenten nok nærme sig den, der plejer at kendetegne valgene til menighedsrådene. Derfor vil den brede offentlighed næppe heller hæve øjenbrynene, hvis de danske amter en dag bliver nedlagt. Hvad de bliver.MEN PRINCIPIELT har de unge amtsrådsmedlemmer - og amtsborgmesteren - naturligvis ret. Det er problematisk, at borgerne ikke har lejlighed til at sætte sig ind i sagerne, før beslutningen er truffet. Det er muligt, at der gøres et stort og konstruktivt arbejde i udvalgene, og at diskussionen bag døren florerer lystigt. Vi hører bare aldrig om det. Udvalgsmøderne er ikke offentlige.

Problemet kendes ikke kun i amtet, men også i kommunerne. I Odense Kommune, øens største, er alle sager afgjort, inden de når i byrådet. Debatten på rådhuset, når den en sjælden gang tages, er derfor blot en forestilling for folket og domineres tit af Enhedslistens enlige medlem, der til de andres fortrydelse har en mening om næsten alt. Men hvad skal manden gøre? De store partier er repræsenteret i flere udvalg, hvor de kan give deres meninger til kende. Det er han ikke - og følgelig er byrådssalen eneste mulighed. Det ærgerlige er bare, at i salen er løbet kørt.

LØSNINGEN er selvfølgelig, som også amtsborgmesteren anførte, at vende forløbet, så alle sager, der ikke er ren rutine, starter med en fordomsfri og uforpligtende debatrunde i byrådet - eller amtsrådet - i stedet for i udvalgene.

I Folketinget har man det udmærkede system, at alle sager underkastes flere behandlinger, og at de først sendes i udvalg efter førstebehandlingen, under hvilken alle har haft lejlighed til at ytre sig. Det tager selvfølgelig tid - men til gengæld har både politikere og borgere muligheden for at følge med fra start og dermed også for at inspirere og påvirke.

SYSTEMET lader sig meget enkelt overføre til de lokale råd. Men skal den åbne debat have nogen værdi, må det også gøres legalt for politikerne at skifte mening. At anerkende, at også modstanderne kan have gode argumenter, og at det ikke er nogen skam at lade sig overbevise mellem en første- og en andenbehandling. Ellers kommer vi jo aldrig væk fra den urokkelige beton- og partipolitik, som ikke hører hjemme i et oplyst og demokratisk samfund.

Politik bag døren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce