Plejens pris


Plejens pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis SMÅ fynske kommerner havde samme praksis på ældre- og handicapområdet som Odense, så ville de formentlig være gået fallit.

Det giver et Venstre-medlem af Odense Byråd udtryk for i dagens avis i forbindelse med eksemplet på, at den årlige udgift til at passe en enkelt borger er løbet op i over fire millioner kroner. For i Odense har der indtil nu ikke været noget loft over, hvad det måtte koste at passe en ældre eller handicappet i sit eget hjem. Det kommer der efter al sandsynlighed nu, hvor forvaltningen skal skære 64 millioner i sine budgetter, svarende til en fjerdedel af de samlede kommunale besparelser.

Og det er ikke uden grund, at Odense skal ud i en stor sparerunde på det sociale område. I sidste uge kunne avisen fortælle, at kommunens ældre blot har kunnet rekvirere en gratis taxa til lægebesøg uden forudgående aftale. Derfor er Odenses udgifter til ældres taxakørsel fire gange større end i Århus. Nu sker der en stramning fra 1. september på over en million, og dermed er udgifterne til ældres kørsel mere end halveret forhold til 1995.Når pleje i hjemmet for en enkelt borgers vedkommede kan løbe op i millionbeløb, siger det noget om det serviceniveau, som Odense har kunnet tilbyde. I betragtning af, at en plads på et af kommunens plejehjem koster 360.000 kroner om året, burde der være politisk vilje til at lægge et loft over, hvad pleje i private hjem må koste.AT ODENSE hylder princippet "længst muligt i eget hjem" og betaler, hvad det koster, er i sig selv prisværdigt. Det udtrykker respekt for den enkelte borger og dennes ret til at bestemme over sin tilværelse. Men dette hensyn kan også drives ud i det ekstreme. Hvor meget glæde kan man have af at være i eget hjem, når plejebehov og udstyr løber op i millionbeløb?

Uanset, hvordan Odense Kommune udformer et nyt regelsæt på dette område, så vil der altid være behov for dispensationer. I mange tilfælde kan kommunen ikke umiddelbart tilbyde en plejehjemsplads, og der vil være tilfælde, hvor patienter med kort levetid ønsker at blive plejet den sidste tid i hjemmet. Her vil Odense fortsat stille de nødvendige midler til rådighed.I FØLGE forvaltningens egne beregninger vil der kunne spares fem millioner om året ved at sende hjemmeplejens dyreste klienter på plejehjem. Og selv om man holder økonomien ude af betragtning, så er det spørgsmålet, om det også for den ældre eller svært handicappede er den bedste løsning at være hjemme for en hver pris. Omvendt vil der også være tilfælde, hvor ensomme og svagelig ældre ønsker at komme på plejehjem, selv om de kan passes billigere hjemme.

Princippet om længst muligt i eget hjem er godt, så længe den ældre eller handicappede selv ønsker det.Men plejens pris kan også blive for høj, set i relation til de mange andre opgaver, kommunen skal løse på det sociale område."Spørgsmålet er, om det også for den ældre eller svært handicappede er den bedste løsning at være hjemme for en hver pris"

Plejens pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce