Pjækkeri galt nok

Pjækkeri: Forældrene må selv være gode eksempler i hverdagen, hvis skoleelevernes mødediciplin skal forbedres.

Pjækkeri galt nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HELDIGVIS så det ikke så slemt ud endda - skoleelevernes pjækkeri. Det var ellers en slem gyser for skolefolk og politikere, da OECDs rapport om danske skoleelevers pjækkeri forelå. Den viste, at en tredjedel af eleverne i 9. klasserne pjækkede ofte, og at Danmark var tæt på en bundplads blandt de europæiske lande. Men nyheden var kun få timer gammel, da den blev dementeret. Der var fejl i rapporten, og danske skoleelever pjækker ikke mere end deres jævnaldrende i andre lande, som vi kan sammenligne os med.MEN EN en pjækkeprocent på 16-17 stykker er bestemt ikke noget at prale med. Selv om den danske bundrekord blev annulleret, så bør rapporten give anledning til, at pjækkeriet kommer på dagsordenen ved forældremøder på landets skoler. For det er en kendsgerning, at mange store skoleelever rent faktisk får lov at blive hjemme, hvis de en dag er lidt uoplagte eller synes, der er mere spændende ting at foretage sig.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs var lynhurtig til at bebude, at hun vil komme med et indgreb mod pjækkeriet inden jul. Og selv om tallene ikke er så skræmmende, som først antaget, bør hun holde fast ved initiativet. Det er vigtigt, at både forældre og børn lever op til deres ansvar. At gå i skole er for et barn den første lærdom i at blive ansvarlig og fungere i samfundet.PJÆKKERIET er naturligvis et problem for skolen og undervisningen, men det er helt oplagt forældrene, der må gribe hårdest fat på den manglende disciplin. Danske børn er glade for at gå i skole - men forhåbentlig ikke kun, fordi de dér kan tage sig livet let og komme og gå, som det passer dem?

Isoleret set kan man sige, at børnene går i skole for deres egen skyld. Men det er dystre perspektiver for kommende generationers arbejdsmoral, hvis de opflaskes med, at et arbejde og en mødetid ikke er noget, man behøver at tage så alvorligt. Det er i et samarbejde mellem skole og hjem, børn skal lære at passe tiden, at læse deres lektier og løse hjemmeopgaver.

Måske er det ikke så sært, at mange elever tager let på skolearbejdet. Hvis mor for eksempel sygemelder sig fra arbejde en dag, da familien skal have gæster, og hun ellers ikke kan nå at få huset i orden, er grunden til børnenes pjækkeri lagt. Og hvis far planlægger familieferie i Grækenland i november, fordi charterrejser er alt for dyre i selve efterårsferien, er der yderligere pustet til den opfattelse, at familiens og egne behov kommer i første række.DET ER GALT nok, at børn med meget fravær ikke lærer tilstrækkeligt og kommer bagud i forhold til deres klassekammerater. Meget værre er det, hvis de får den opfattelse, at deres tilstedeværelse ikke behøves! Det kan få alvorligere konsekvenser for deres senere aktive deltagelse i erhvervs- og samfundslivet. Det må give anledning til selvransagelse hos den generation af forældre, som viser de dårlige eksempler.

Pjækkeri galt nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce