Penge at spare


Penge at spare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var skræmmende, men også interessante tal, der blev lagt frem i avisen i går i artiklerne om Odense Kommunes økonomiske situation.

Skræmmende, fordi Odense Kommune - som de andre fynske kommuner - står over for kraftige besparelser, ikke kun i 2010, men også i årene derefter. I et eller andet omfang vil det betyde serviceforringelser, som fynboerne vil mærke.

Interessant er det imidlertid også, at Odense Kommune, der skal spare 541 millioner kroner over de næste fire år, ser ud til at kunne klare over halvdelen af besparelserne, uden at borgerne vil mærke en døjt til det.

For eksempel har kommunen fundet ud af, at den kan spare 50 millioner kroner om året - i alt 200 millioner - ved at samle indkøb og udbud.

Ved at lægge mere borgerinformation ud på nettet er der i alt 40 millioner kroner at hente - og desuden har kommunen forventninger om at spare et pænt antal millioner ved at "afbureaukratisere".

Det er prisværdigt, at Odense Kommune synes at være på forkant med de stramme økonomiske vilkår - men det er også tankevækkende, at over halvdelen af den fireårige besparelse kan findes ganske smertefrit, set fra borgerens synsvinkel.

Det direkte spørgsmål er jo: Når der er 50 millioner om året at hente ved at samle indkøb og udbud, hvorfor er det så ikke gjort for længst?

Når man satser på en anselig gevinst ved at slanke og effektivisere den kommunale forvaltning, er der så tale om, at kommunen hidtil har været overadministreret?

Tankerne går til den årlige ordkrig i juni, hvor regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) forhandler om næste års økonomi.

Slaglinjerne kender alle, der følger lidt med: KL’s forhandlere, heriblandt Odenses genindtrådte borgmester Anker Boye (S), jamrer over, at regeringen er alt for fedtet, mens indenrigsministeren vurderer, at kommunerne har "et rimeligt økonomisk råderum".

Fra sidelinjen kommer indspark fra Venstres kommunalordfører, fynske Erling Bonnesen, der lever op til sin rolle som regeringens tro væbner ved at påpege, at kommunerne får flere penge end nogensinde, men at det måske nogle steder kniber med at få tilstrækkeligt meget ud af dem.

Mange borgmestre sukker uden tvivl dybt, når de hører Bonnesens evige omkvæd. Men præsenteret for Odense Kommunes spareplaner er det nærliggende at spørge, om Bonnesen har en pointe?

Øvelsen for de nye byråd og kommunalbestyrelser er under alle omstændigheder at undgå at spare på områder, der rammer børn og ældre - sådan som Anker Boye sagde i gårsdagens avis.

Det kræver, at lokalpolitikerne putter luftige udviklingsprojekter i skuffen og lukker ørene for borgerkrav, der dybest set ikke er vigtige.

I stedet gælder det om at holde fokus på kerneopgaverne - institutioner, folkeskolen, ældreplejen og de kommunale veje.

De fynske kommuner er drevet forskelligt, og Odense adskiller sig ved at være klart størst. Men alligevel: Med eksemplet fra Odense Kommune må der være håb om, at borgerne over det ganske Fyn slipper for mærkbare forringelser - i hvert fald på de vigtigste områder.

Penge at spare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce