Patienter til Svendborg


Patienter til Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune har godt og vel midtvejs i valgperioden fået ny ældrerådmand, Peter Rahbæk Juel (S).

Som ny på posten og med knap halvandet år til næste valg har Rahbæk Juel behov for at være synlig fra starten, og det er i dette overbærende lys, man må betragte hans dybest set opsigtvækkende forslag om, at ingen syge odenseanere over 65 år må indlægges til akut behandling på sygehuset i Svendborg.

- Afstande betyder noget for folk oppe i årene - også for deres oplevelse af kvaliteten, begrunder Peter Rahbæk Juel til avisen.

At den sidste del af begrundelsen er et skjult, udokumenteret og ufortjent spark til det sydfynske sygehus er én side af sagen.

Den anden side handler om populisme og manglende solidaritet over for en samlet sygehusplan, som set med fynske briller er fornuftig, og som bl.a. hans partifæller i regionsrådet kæmpede for sidste efterår.

Hvis Rahbæk Juel skulle få sin vilje, så ville en 65-års passus i regionens store sygehusplan være første skridt mod at fjerne grundlaget for Svendborg Sygehus som akutsygehus.

Har ældrerådmanden da ikke ret i, at afstande betyder noget for folk oppe i årene? Jo, til en vis grad.

Men målt i minutter og med en fuldt udbygget motorvej mellem Odense og Svendborg er der ikke stor forskel på, om den ældre patient i den sydlige del af Odense Kommune køres til Svendborg eller igennem den tætte bytrafik til Odense Universitetshospital (OUH).

Under alle omstændigheder vil den 65-årige patient fra Højby være hurtigere på sygehuset end patienten fra Bagenkop, der skal indlægges i Svendborg.

Men da Peter Rahbæk Juel altså forestiller sig, at lægen eller redderne i ambulancen hver gang skal huske at tjekke, om patienten, der skal indlægges, er 64 eller 66 år, så kan der være grund til at opridse et par kendsgerninger om den fynske del af den nye sygehusstruktur:

Det sydfynske område har ikke det patientunderlag, som et akutsygehus med alle eller de vigtigste specialer kræver ifølge Sundhedsstyrelsen. Samtidig skal OUH i stadig højere grad aflastes for patienter med mere almindelige lidelser. I stedet skal OUH behandle mere komplicerede sygdomme - et skift, som man må forvente vil styrke den lægelige ekspertise.

Og til sammen gode argumenter for at sende odenseanske patienter til Svendborg - hvilket i øvrigt allerede sker i dag. Så vidt vides uden ret mange klager over kvaliteten i behandlingen.

En kommunal rådmand skal naturligvis først og fremmest varetage interesserne for de borgere, han eller hun har ansvaret for. Og hvis Peter Rahbæk Juel har signaleret til de ældre i Odense, at han passer godt på dem, så fred være med hans paradeforslag.

På den anden side er det tilladt for kommunalpolitikere på ansvarsfulde poster at mobilisere lidt udsyn, og måske var det en idé, at Socialdemokraternes erfarne sygehuspolitiker i regionen, fynske Poul-Erik Svendsen, gav Rahbæk Juel et lille kursus i baggrunden for sygehusplanen og hensigterne med den.

Patienter til Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce