Parkinsons Lov


Parkinsons Lov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stordriftsfordele, effektiviseringer, rationaliseringer ...

Mange vil huske de flotlydende argumenter, der skulle bære kommunalreformen igennem for nogle år siden. Og de var jo lige til at æde råt, for det er vel logik for perlehøns, at der samlet skal være færre til at administrere 50.000 mennesker, hvis folket bor i én mellemstor kommune i stedet for fem små kommuner.

Eller hvad? En undersøgelse, foretaget af den borgerlige tænketank Cepos, viser, at antallet af administratorer i de fynske kommuner er steget mellem seks og 27 procent, siden de nye kommuner så dagens lys i januar 2007. De fynske kommuners tal svarer meget godt til landsgennemsnittet på 13 procent.

Det skal med, at Cepos ikke kan betragtes som uvildig, fordi tænketankens dagsorden er at reducere den offentlige sektor, men på den anden side er tallene i undersøgelsen hentet fra Det fælleskommunale Lønkontor, så tendensen står uden tvivl til troende.

Er stigningen i antallet af bureaukrater overraskende? Både og. Lidt naivt kunne man forvente, at kommunernes folkevalgte, især borgmestrene, ville være på vagt over for volumensyge, men da det ikke har været tilfældet, er der tale om en såre ­naturlig udvikling. Det er såmænd blot Parkinsons Lov, der har slået til igen.

Den britiske historiker C. Northcote Parkinson fremsatte i 1957 loven om bureaukratiers tendens til at vokse uanset arbejdsmængde. Et kendetegn for embedsmænd er nemlig, at de altid stræber efter at få flere ansatte, og at embedsmændene skaber arbejde for hinanden. Parkinson fremsatte loven som satire, men at den har gyldighed blev dokumenteret i avisen i går, hvor kommunikationskonsulenten i Assens Kommune blev interviewet.

Hun forklarede, at hendes information skaber tilfredse medarbejdere, og tilfredse medarbejdere yder bedre service. Hvad skal man stille op med de to påstande? Det kan hverken bevises eller modbevises, at receptionistens smil er bredere, eller at hjemmehjælperen er mere effektiv med støvekluden, fordi de får et kommunalt nyhedsbrev en gang imellem - sammenlignet med dengang, de var ansat i en lille kommune og måtte undvære.

Men kommunikationskonsulenten fik gratis understreget nødvendigheden af sin afdeling, og om et par år er den såmænd nok vokset med et par ansatte. Pengene er måske fundet ved besparelser i ældreplejen.

Vrede borgmestre afviser Cepos’ tal som ufuldstændige, men man får den tanke, at deres reaktion også bunder i, at de økonomisk trængte kommuner står over for at skulle skære ned på institutions- og skoleområdet. Med andre ord: Færre såkaldte varme hænder, flere bag de kommunale skriveborde - ikke lige den udvikling, der bliver skrevet ind i borgmesterlige skåltaler.

I stedet for at gå på jagt efter mulige forkerte decimaler i undersøgelsen fra Cepos ville det klæde de harme borgmestre at give deres forvaltninger et fremadrettet eftersyn for at undgå yderligere vokseværk.

Mekanismerne, som er beskrevet i Parkinsons Lov, kan næppe udryddes. Men de skal holdes nede.

Parkinsons Lov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce