På jagt efter politikere


På jagt efter politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et levende demokrati forudsætter, at der er mennesker, som gider kandidere til politiske poster og i gunstigt fald også varetage dem.

Normalt er det ikke noget problem. Politikere og folk med politiske ambitioner har der - heldigvis - altid været rigeligt af. Og så godt som alle er blevet kanaliseret ind på stemmesedlen via deres partiforeninger.

Men nu har situationen angiveligt ændret sig. Region Syddanmark har fundet det nødvendigt at invitere til tre informationsmøder for potentielle kandidater i løbet af foråret.

På møderne vil regionens topchefer fortælle om regionens hovedopgaver, som er sygehuse/sundhed, herunder psykiatri, nogle sociale tilbud samt regional udvikling.

Det er på den ene side sympatisk, at regionen gør et behjertet forsøg på at få flere til at interessere sig for politisk arbejde. I den udstrækning, at kampagnen overhovedet har nogen effekt, kan den kun være til gavn for samfundet.

Omvendt må man slå fast, at det siger temmelig meget om regionernes afmagt, at Region Syddanmark ikke har tiltro til, at de syddanske partiafdelinger ved egne kræfter er i stand til at mobilisere fyldige kandidatlister til valget i november.

Interessen for at blive medlem af regionsrådet er åbenbart beskeden.

Hvorfor mon? Fordi både politisk aktive og mindre politisk interesserede danskere har gennemskuet, at en plads i regionsrådet med 41 medlemmer er uden ret meget indhold.

Sammenholdt med, at der er kandidater nok til byråds- og folketingsvalg, kan der ikke gives andre forklaringer.

Det gamle ord om, at den, der betaler musikken, også bestemmer, hvad der skal spilles, gælder her med modsat fortegn. Hvis man ikke kan betale, har man i sidste ende heller ikke ret meget indflydelse på repertoiret.

Regionerne har kun de penge, som staten og i mindre grad kommunerne tildeler dem. Og hvis de groft sagt ikke følger den kurs, som staten - i dette tilfælde sundhedsministeren - udstikker, bliver de straffet med en mindre pose penge.

Senest blev tingenes tilstand skåret ud i pap, da sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) var til borgermøde i Svendborg om ministerens bebudede lukning af akutfunktionen ved sygehuset i Svendborg.

Som bekendt vil både et stort flertal på Sydfyn og øerne samt et enigt regionsråd bevare akutberedskabet, og som forventet var Jakob Axel Nielsen hverken til at hugge eller stikke i. Når et nyt universitetshospital i Odense står klar om syv-otte år, lukker den døgnåbne skadestue i Svendborg.

Hvis man i tiltro til større lægehuse, skadeklinikker og avancerede lægeambulancer køber sundhedsministerens centralistiske sygehusmodel, står tilbage, at den grundlæggende er regeringens og ikke regionens.

Bemærk her, at det sønderjyske akutsygehus placeres i Aabenraa - imod et oprindeligt flertal i regionsrådet, men i den by, hvor borgerlige sønderjyske landspolitikere vil have det.

Placeringen i Aabenraa kan meget vel være rigtig.

Men regionsbosserne bør på informationsmøderne ærligt fortælle de fremmødte, at landspolitikerne i væsentlige spørgsmål både er i stand til og parat til at blæse på, hvad regionsrådet beslutter.

På jagt efter politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce