Overflødig trafik


Overflødig trafik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LAVERE AFGIFTER på spiritus og cigaretter har kun hentet en lille del af grænsehandlen hjem til danske butikker.

Til gengæld er hver fjerde øl og hver femte flaske vin, der drikkes i Danmark, købt syd for grænsen. Og den manglende omsætning kan mærkes i de danske købmandsbutikker og supermarkeder - ikke mindst de fynske. Ølsalget er faldet støt i Danmark de senere år, og for første gang siden 1970-erne oplever danske butikker et fald i salget af vin.

Danske bryggerier kører hver dag i tonsvis af øl over landegrænsen. Og tusindvis af danskere henter de samme øl tilbage igen i karavaner af privatbiler med efterspændte trailere.

At denne trafik er helt overflødig, har de danske købmænd forsøgt at overbevise skatteminister Svend Erik Hovmann om. Argumenterne er så indlysende, at ministeren vil tage afgifterne op til ny vurdering, når det nye folketingsår begynder til oktober.

Købmændene har hele tiden påpeget, at en afgiftsnedsættelse på øl og vin ville have langt større effekt for grænsehandlen end den nedsættelse, der skete sidste efterår på spiritus og cigaretter. Ganske vist er salget af disse varer steget mærkbart i Danmark, men der findes endnu ingen opgørelse over, om omsætningen er faldet tilsvarende i grænsebutikkerne.

HVIS DER FOR alvor skal lægges en dæmper på den private øl-import fra Tyskland, bør prisen for en kasse øl i Danmark sættes ned med mindst 20 kroner. Det er i følge købmændene, hvad der skal til, for at fordelen ved at købe ind i Tyskland forsvinder for de fleste grænsekunder. Især når man tager omkostningerne i betragtning ved transporten af de billige øl over lange afstande.

Også danske vinimportører har et afgiftsproblem i forhold til deres tyske kollegaer. Selv de billigste vine kan i Tyskland sælges 10 kroner billigere per flaske end iDanmark på grund af den danske vinafgift, emballageafgift og højere moms.

NETOP FORSKELLE på momsen gør det også attraktivt at købe andre varer syd for grænsen. Derfor kan skatteministeren slå flere fluer i ét smæk, hvis han vælger at sænke øl- og vinafgiften og dermed tage en stor del af luften ud af grænsehandlen.

Beregninger viser, at statskassen henter de mistede afgiftskroner ind på moms af større salg i de danske butikker foruden de mange nye arbejdspladser, som der vil være behov for, når grænsehandlen flyttes. Dertil kommer gevinsten ved millioner af sparede kilometer, når øltransporterne reduceres kraftigt.

Ministeren vil dog også blive mødt af kritiske røster, der frygter for folkesundheden, hvis øl og vin bliver billigere i butikkerne. Men antallet af alkoholikere er næppe større i Tyskland end i Danmark som følge af de lave priser.

Tværtimod er grænsehandlen med til at stimulere et øget forbrug af øl og vin hos danskere. Når de nu er kørt den lange vej til grænsebutikkerne, skal bilen og traileren også fyldes op. Og som belønning for indsatsen skylles der nok et par ekstra flasker vin og øldåser ned, end tilfældet ville have været, hvis indkøbet var gjort lige om hjørnet hos købmanden.

Grænsehandel: Skatteministeren kan slå flere fluer i ét smæk ved at sænke afgiften på øl og vin og dermed flytte en stor del af grænsehandlen hjem til danske butikker.

Overflødig trafik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce