Os og dem


Os og dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med terroren i Washington og New York er islam kommet på dagsordenen en grad, vi ikke før har set.Vort forhold til islam er det spørgsmål, der formentlig stærkest optager vælgerne, og det var derfor politisk rigtigt set af Venstres formand at gøre det til hovedemnet i den valgkamp, der med Folketingets åbning for alvor er skudt ind. Der skal nok være stemmer at hente ved at kræve indvandrerpolitiken strammet. Men man leger med ilden, hvis man i kampen om stemmerne dæmoniserer islam og bestandigt taler om ”dem og os”.

HVOR farlig retorikken kan være, så vi, da Pia Kjærsgaard på det nærmeste proklamerede en religionskrig ved fra Folketingets talerstol at erklære, at kampen ikke alene gjaldt terrorismen, men også islam. Mon hun var klar over, at hun med sine grove forenklinger kastede handsken til over en milliard muslimer?For en homogén nationalstat som den danske er det klart, at 100.000 muslimer skaber et problem, fordi mange af dem er svære at integrere. Men i kampens hede glemmer man, at formentlig halvdelen af dem ikke går mere op i deres tro end danske folkekirkekristne, hvoraf langt de fleste som bekendt meget sjældent formørker en kirkedør med deres skygge.

MEN DER er flere troende blandt muslimer end blandt flertalsbefolkningen. Deres religiøsitet er synlig – tænk på billeder af bedende på knæ i en moske – og det alene er er problem i et folk, der af undselighed og blufærdighed ikke gerne viser, hvad der er helligt for dem. Hvis noget ellers er.En anden grund til frygten for islam er uvidenheden om denne verdens næststørste religion – og uvidenheden om vores egen. En almindelig dansker er meget dårligt klædt på til en diskussion med en troende muslim.

Det burde ikke være et problem for os at acceptere muslimer iblandt os på trods af deres synlige og anderledes religionsudøvelse. Vi har haft jødiske menigheder i Damark i mere end 150 år. Problemet er fundamentalisterne. Tager man de hellige skrifter ganske bogstaveligt i stedet for at fortolke dem, ledes man på vildveje. Det gælder ikke blot fundamentalistiske muslimer, men også jødiske og kristne fundamentalister. Vil man trække himlen ned på jorden, kommer man let til at trække helvede op. Heri ligner fundamentalister i alle religioner de politiske fundamentalister.

DET ER de ganske få procent af muslimerne, som i frustration over den vestlige, materialistiske kulturs infiltration af gamle muslimske samfund, der er fundamentalister. Vi har ikke mange af dem i Danmark, og det er dybt uretfærdigt at sætte alle muslimer i samme bås. De almindelige muslimer herhjemme – som i de fleste muslimske lande – frygter fundamentalistiske terrorister lige så meget som vi. Det er dem, der er problemet. Ikke islam som som religion.

Os og dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce