Operation overvægt


Operation overvægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svært overvægtige nordjyder, der længes efter at slippe af med de overflødige kilo, har en stor fordel, sammenlignet med lidelsesfæller i Sydjylland og på Fyn. Nordjyderne kan blive opereret imod fedme på sygehuset i Aalborg inden for få måneder, mens ventetiden på en fedmeoperation i Region Syddanmark er op til to år.

Det er indlysende, at denne forskelsbehandling er totalt urimelig.

Ifølge direktør Peter Frandsen, Odense Universitetshospital (OUH), er det en bevidst prioritering, at OUH foretager færre fedmeoperationer end de større sygehuse i landets øvrige regioner. I stedet giver OUH kræftpatienter og alvorligt syge børn topprioritet, lyder det fra Frandsen, og denne praksis kan umiddelbart synes fornuftig nok.

Men den holder alligevel ikke.

For det første er svær overvægt ikke en harmløs livsstilssygdom, men en alvorlig lidelse, der kan føre andre sygdomme som for eksempel sukkersyge med sig. Udover patienternes velbefindende og højere livskvalitet giver det altså også økonomisk god mening at sætte mere fut i fedmeoperationerne, fordi de vil forebygge andre skavanker.

For det andet er sygehusene for alvorligt et samfundsområde til, at folks bopæl skal afgøre, om de skal vente to måneder eller to år på en operation. Skønt der er frit sygehusvalg må patienter - også hvad angår ikke-livstruende sygdomme - forvente en vis ensartethed landet over.

Nogle vil måske forsvare store forskelle med "det regionale selvstyre", men dette begreb eksisterer allerhøjest i regionspolitikernes fantasi.

For år tilbage, inden VKO-blokkens store centralisering for alvor satte ind, var der belæg for udtrykket "det kommunale selvstyre", hvor borgernes klassiske valg stod mellem høj service eller lav skat. Men dels udskriver regionerne i modsætning til kommunerne ikke skat, og dels har den almindelige borger overhovedet ingen regional identitetsfølelse.

Strukturen, hvor sygehusdriften er i hænderne på fem regionsråd, kan altså diskuteres, men når regionsrådene nu én gang findes, må man forvente, at de også udviser ledelse og afstikker kursen.

Har de syddanske regionspolitikere gjort det i dette tilfælde? Man får uvægerligt den tanke, at OUH-cheferne har kørt løbet uden om de folkevalgte, når formand for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S), nu bebuder antallet af fedmeoperationer sat i vejret. Samtidig siger han, at "det kan godt være", at man følger Sundhedsstyrelsens undersøgelsesprogram for fedmepatienter mere restriktivt end andre regioner.

Svær overvægt er en sygdom, der er opstået af overflodssamfundet. Der er overalt usundt mundgodt til priser, som næsten alle kan betale.

Men det er for billigt at bagatellisere lidelsen med en bemærkning om, at de overvægtige blot kan tage sig sammen og tabe sig.

Som formand for de fedmeopereredes forening siger: "Havde de viljestyrken, havde de tabt sig for længst".

Det personlige ansvar ligger primært hos forældre til mindre børn. De skal forebygge, at deres børn udvikler en overvægt, der langt senere kan blive et problem - for barnet og for samfundet.

Operation overvægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce