Op i hjørnet

Politik: Som Anders And har V og K malet sig op i hjørnerne. Det blokerer for en fornuftig skatteløsning.

Op i hjørnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NÅR Anders And skal male gulv, ender han altid hjælpeløs i hjørnet - og på samme måde synes en hel del politikere, både nationalt og internationalt, at have malet sig op i hjørner, som det bliver svært at slippe ud af.

Præsident Bush har malet sig op i Irak-hjørnet i en grad, der gør det vanskeligt for ham at droppe krigen uden at tabe ansigt. Og herhjemme har de to regeringspartier, Venstre og Konservative, malet sig oppe i hvert sit skattehjørne. For dem begge synes vejen ud i friheden - og dialogen - ret ufarbar.

DEN konservative leder, Bendt Bendtsen, vil give mærkbare skattelettelser til det arbejdende Danmark. Det er der for så vidt intet nyt i - det var på den politik, han gik til valg - men på det seneste har partiet skruet bissen på. Forleden erklærede således den fynskvalgte Carina Christensen, at De Konservative bør overveje at forlade regeringen, hvis skattelettelserne ikke bliver til noget, og hvis de ikke bliver af et omfang, der kan mærkes.

Man må formode, at Christensen var sendt i byen af Bendtsen - men de konservative trusler ryster tilsyneladende ikke statsministeren. Som en anden skoledreng, der bliver sat på plads af inspektøren, fik Bendt Bendtsen - ud over ballen for at køre for stærkt i ministerbilen - en melding om, at han godt kan glemme sin idé om at begrænse væksten i overførselsindkomsterne for at få råd til skattelettelser.

MEN HVORFOR lancerer Bendtsen en idé, som han ved er dødfødt? Hvad den jo er. Uheldigvis - for den er nemlig ikke så tosset. Filosofien i den er, at det skal kunne betale sig at arbejde - hvad ingen vel kan være uenig i. Heller ikke statsministeren. Men hverken Venstre eller VK-regeringens parlamentariske sikkerhedsnet, Dansk Folkeparti, tør røre ved overførselsindkomsterne. De to partier er jo - i deres nye sociale profil - de svages vogter. Begge har neglet læssevis af stemmer fra Socialdemokraterne - og derfor har de, udover skattestoppet, malet sig op i et socialt hjørne, som de ikke kan komme ud af uden at genåbne banen for de socialdemokratiske modstandere.

Når Bendt Bendtsen alligevel fremsætter sit forslag, skyldes det naturligvis, at også han har malet sig op i hjørnet. De Konservative taber fortsat terræn i meningsmålingerne, og skal partiet slippe helskindet fra det næste valg, må man nødvendigvis kunne fremlægge en succes. Eller i hvert fald et håndfast og synligt bevis på, at det ikke var De Konservatives, men derimod Venstres skyld, at skattelettelserne gik i vasken.

HELT SÅ galt ender det nu næppe. Det er på ingen måde i statsministerens interesse, at De Konservative udraderes - og derfor bliver Fogh Rasmussen nødt til at acceptere skattelettelser i en eller anden form. Men faren er, at de bliver så symbolske, at de stort set vil være værdiløse.

I den konkrete sag har Bendt Bendtsen ret. Men han får det næppe. For dårlige mellemløsninger bliver oftest resultatet, når man har malet sig op i hjørnerne og ikke mødes til debatten derude på gulvet.

Op i hjørnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce