Ofre for en fælles sag


Ofre for en fælles sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Netop som Afghanistan var ved at glide i baggrunden og bin Laden fortone sig i det fjerne, blev vi brutalt mindet om, at det uvejsomme bjergland fortsat er en blodig slagmark, der også kan kræve danske ofre.Naturligvis viste vi det godt,og så alligevel!

Ulykken er et memento, men det er samtidig et udtryk for, hvor lille verden er. At danske soldater kæmper for danske interesser tusindvis af kilometer fra Danmarks grænser. Det må være de hjem, der i dag er knuget af sorg, en trøst, at alle slutter kreds om dem. De unge soldater ofrede livet i et fjernt og ukendt land, men for en retfærdig sag, der angår os alle.DET ER netop også for vor sikkerhed og fred, at Danmark stiller et beskedens kontinent af vore bedste soldater til rådighed. Midt i tragedien er det opløftende, at alle danske partier - fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten -erklærer, at Danmark naturligvis fortsat skal være med i den store alliance mod international terrorrisme, der skabtes efter den 11. september. Det havde været skuffende og en sejr for fjenden, læs:terrorismen, hvis det modsatte havde været tilfældet.

Det er lykkeligt, at denne opfattelse er den altdominerende, men det betyder ikke, at krigen i Afghanistan er problemløs.

Hvis danske soldater var døde i en guerillakrig i de afghanske bjerghuler, og det ikke drejede sig om tre, men om 30, ville der uvægerligt opstå en diskussion om det rimelige i, at kampen mod Taleban krævede så store danske ofre.Men nu var der få døde, og årsagen var en sprængningsulykke, som også kunne være indtruffet i et fredeligt Nato-land.

Lykkeligvis tyder også alt på, at de skrækscenarier om en uendelig og håbløs krig, som russiske generaler opstillede, ikke vil blive til virkelighed, selv om krigen er blevet mere langvarig, end mange troede.MEN DER ER grund til at håbe, at krigen ikke bliver langvarig , og at Amerika ikke gør alvor af truslen om at udvide den til andre lande. I modsat fald vil den store koalition, der er lykkedes at skabe, falde fra hinanden.

Hvor vanskeligt samarbejdet mellem så mange og forskelligartede lande er at håndtere, viser en spirende strid mellem Tyskland og Amerika om det tyske engagement i Afghanistan.

Tyskerne stiller med elitesoldater, men offentligheden får ikke meget at vide om, hvad de er med i. Det sker af sikkerhedgrunde, forklarer amerikanerne med henvisning til den risiko, som de deltagende lande og soldaternes familie vil være udsat for ved for stor åbenhed. Men heller ikke den tyske regering ved tilsyneladende ret meget og tages ikke med på råd, skønt Tyskland har indladt sig på "et eventyr" ved at jagte terrorister i et område, hvor "hvor anarkiet breder sig", som Süddeutsche Zeitung skriver.DENSTORE alliance er imponerende, men skrøbelig, og man må håbe, den kan opløses, før den falder fra hinanden af sig selv."Der er grund til at håbe, at krigen ikke bliver langvarig, og at Amerika ikke gør alvor af at udvide den til andre lande."

Ofre for en fælles sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce