Odenses ghetto


Odenses ghetto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RIV VOLLSMOSE ned, foreslår partiet Venstres boligordfører, Inge-Lene Ebdrup. Hun har netop været på studietur i Holland, hvor man har gjort kort proces med en række betonbyggerier fra 70'erne og genhuset lejerne i nye og bedre boliger.EBDRUPS provokerende udspil, der nok skal tiltale én og anden, kommer samtidig med nyheden om, at den dyre og ressourcekrævende indsats, som Odense har gjort for at løfte Vollsmose, både har været en succes og en fiasko.

En succes, fordi 400 af godt 2000 bistandsklienter i løbet af de sidste to år er kommet i arbejde. En fiasko, fordi de fleste af dem efterfølgende er flyttet fra bydelen og afløst af nye bistandsklienter. Dermed er antallet af Vollsmoseborgere på kontanthjælp stort set uændret. Vollsmose har fortsat lavstatus. Bydelen som sådan er ikke blevet løftet.

ER INDSATSEN da, samlet set, forgæves? Ja, det kommer jo an på, hvilke kriterier man opstiller.

Det kan vel aldrig kaldes en fiasko, når folk kommer i arbejde. Men hvis politikernes succes-kriterium var, at den såkaldte helhedsplan skulle omskabe Vollsmose til en stærk bydel på linje med andre Odense-forstæder som Næsby, Dalum og Søhus, må man sige, at millionerne indtil nu er røget i kloakken.

VOLLSMOSE var i sin tid en velment idé, men bebyggelsen blev anlagt forkert. Højhus på højhus - og uden de kvaliteter, der kendetegner en rigtig by. Detailhandel, kontorer, værksteder, cafeer. Vollsmose er stort set kun til at sove i - og denne mangel på egentlige byfaciliteter er en stærkt medvirkende årsag til det ghetto-præg, som området har fået.

Spørgsmålet er nu, om fejlene overhovedet lader sig rette. Om Odense, hvis økonomi som bekendt er trængt i forvejen, fortsat har penge og kræfter til at fortsætte et arbejde, der tilsyneladende ikke vil bære frugt.

SPØRGSMÅLET, som politikerne må tage stilling til, er i al sin enkelhed, om man i stedet skal acceptere, at Vollsmose nu en gang er et udpræget socialt boligområde, og at det er her, især de store koncentrationer af nydanskere uden arbejde ynder at slå sig ned. Det gør de, fordi de kender nogen - akkurat som danskerne på solkysten, der flokkes i danskerghettoerne i Fuengirola og Torremolinos. De fleste af dem i øvrigt uden lyst til at lære sproget. Bortset fra de gloser, de bruger på barerne.

Det kunne politikerne jo overveje at acceptere. De kunne overveje at betragte Vollsmose som en gennemgangslejr, som folk forlader igen, når de har fået arbejde - eller når og hvis de ønsker, at deres børn skal vokse op i selskab med danske børn og integreres i det danske samfund.

ELLER ER en sådan erkendelse en falliterklæring? Er den politisk ukorrekt? Ender man med at mene, at det er den, kan det blive nødvendigt at vende blikket mod filosofien bag Inge-Lene Ebdrups forslag. At sprede Vollsmoses befolkning over hele byen, bygge det hele om og begynde forfra.

Odenses ghetto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce