Odenses ghetto


Odenses ghetto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

skønt det i høj grad er sin sag at diktere folk, hvor de skal bo - og særligt hvor de ikke må - mener regeringen det sikkert godt, når den vil opløse ghettoer som Odenses Vollsmose, hvor de fleste beboere er indvandrere på overførselsindkomst. Spørgsmålet er så bare, om det kan lade sig gøre. Vi tvivler.

IDEEN er blandt andet at sætte ventelistesystemet ud af kraft, så boligsøgende kontanthjælpsmodtagere springes over til fordel for dem, der har et arbejde. På den måde bliver beboerblandingen i ghettoerne mere varieret. Det lyder også fint, hvis der altså er folk nok på ventelisterne, som brænder efter at bo i Vollsmose. Eller i Byparken i Svendborg. Men det er der jo beklageligvis ikke så mange, der gør. Lisbeth Hilberg, som avisen brugte som eksempel i går, gør i hvert fald ikke. Og da man ikke kan tvinge det arbejdende og selvforsørgende folk til noget, det ikke vil, risikerer man at stå tilbage med en masse tomme lejligheder. Hvem skal så betale? De andre lejere - eller regeringen?

PÅ MANGE måder er det også forståeligt, at indvandrerne i det daglige gerne vil være i nærheden af mennesker, de kender, eller som de har et sprogligt og kulturelt fællesskab med. Det samme ville de danskere, der i sin tid udvandrede til USA. Det havde ingen ondt af. Men forskellen var selvfølgelig, at USA-danskerne ud over at dyrke fællesskabet lagde deres arbejdskraft i det amerikanske samfund - det var derfor, de tog derover - og at de i løbet af en generation eller to var fuldt integreret. Det kan ikke påstås, at det samme er tilfældet i Vollsmose, hvor de færreste har arbejde - selvforskyldt eller ej - hvor man helst ser tv fra hjemlandet, hvor forældrene taler skidt eller intet dansk, og hvor indvandrerbørnene dårligt har kontakt med danske børn, før de kommer i skole.

TYPISK er det, at Vollsmose-beboere, der får et job, oftest flytter derfra - og derfor ville det nok være smartere, hvis man vil holde på de såkaldt ressourcestærke familier og måske endda tiltrække nye, at skabe dem noget arbejde i nærheden.

Men fra starten er Vollsmose anlagt forkert. Det er muligt, at bydelen huser lige så mange indbyggere som Nyborg eller Ringe, men Vollsmose er jo ingen by. Den er en soveby. Bortset fra et indkøbscenter og en kirke rummer den så at sige ingen af de faciliteter, der hører et bysamfund til. Der er ingen arbejdspladser i form af småbutikker, virksomheder eller cafeer. Derfor er Vollsmose, sin enestående natur og lejlighedernes kvaliteter til trods, blevet en betonørken.

VI TROR derfor, at det snarere gælder om at gøre Vollsmose attraktiv og velfungerende end at nægte de arbejdsløse retten til at flytte dertil. Det er en lang og sej opgave, men hvis den lykkes, kan bydelen måske blive så spændende, at også andre gerne vil bo der.

Endda helt frivilligt.

Odenses ghetto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce