Obamas små skridt


Obamas små skridt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At levere - det er det nye politiker-udtryk for evnen til at komme med indrømmelser, der sikrer det ønskede resultat. Forud for klimatopmødet lød det bestandigt fra mødets danske minister, Connie Hedegaard, at nu gjaldt det om at levere.

Men som bekendt blev der ikke leveret. I hvert fald ikke i et omfang, så resultatet bare i nogen grad svarede til de mål, politikerne ved mødets start havde gjort til succeskriterier. I stedet blev topmødet "en fiasko pakket ind i en aftale", som The Times skrev.

Var det ikke, fordi Obama bed sig fast i bordpladen og udsatte sit fly, havde der været tale om skønne, spildte kræfter. Men USA’s præsident ville nå en form for resultat, og med sin insisteren og sine store forhandlingsevner fik han taget nogle små, forsigtige skridt hen imod de fælles mål, som både politikere og eksperter er enige om.

Den sundhedsreform, som Barack Obama nu efter Senatets ja sandsynligvis kan underskrive om kort tid, er også kun et skridt på vejen. Det er ikke den omfattende reform, Obama gik til valg på. Ganske vist skal alle amerikanere om nogle år have tegnet en sundhedsforsikring, og private forsikringsselskaber må ikke længere afvise kunder. Regeringen skal også være med til at betale forsikringer for fattige, men der efterlades fortsat nogen.

Senatets lov er udvandet, fordi Obama har måttet give indrømmelser. Yderligere skal teksten nu sammenskrives med loven i den form, som Kongressen gav den. Altså - som i København - kun et lille skridt frem.

Alligevel er der tale om en sejr. Demokratiske præsidenter har i årtier kæmpet for en sundhedsreform, der lignede de europæiske velfærdsstaters, men hver gang er de kommet til kort, sidst Clinton. Derfor må Obamas reform kaldes en politisk sejr.

Han trængte også til den!

Det delvise nederlag i København tæller kun begrænset indenrigspolitisk. Men var hans sundhedsreform strandet, ville han have stået med et stort problem - og hans i forvejen skrantende opinionstal ville fortsætte med at dale.

Det lille nederlag i København er ikke det eneste, Obama kæmper med på den store scene. Hans stort anlagte Kairo-tale, der skulle sætte skub i den mellemøstlige fredsproces, har ikke sat sig spor. Hvor hans nye kurs over for Iran fører hen, ved vi heller ikke. Nordkorea? Afghanistan? Man kan håbe.

Derimod synes præsidentens energiske indsats for at hjælpe den amerikanske økonomi på fode at have hjulpet. Men noget, der kan kaldes overbevisende vindersager, har han ikke. Kun forholdet til Rusland synes at være kommet ind i en ny fase.

Så er Obama kun god til det med ord? Det ville være urimeligt at påstå. Hans mission var at skabe håb i hele verden, og det var ikke sket uden store ord. Er man i tvivl om, hvorvidt Obama nu også er den frelsende engel, han blev udråbt til, kan man blot lukke øjnene og tænke på, hvordan verden havde set ud, hvis en Bush fortsat havde siddet i Det Hvide Hus.

Selv om ord på et tidspunkt skal skabe, hvad de nævner - for ikke at blive tomme lyde, der slukker håbet.

Obamas små skridt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce