OL i evigt solskin


OL i evigt solskin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I dag slutter OL i Beijing efter 17 dages intense kampe. Legene har budt på neglebidende øjeblikke, hæmningsløse jubelscener, men også på skuffelser for de entusiastiske, der har dyrket den største af alle OL- discipliner: jeg-følger-med-på-tv.

Som sædvanligt er alting perfekt ved OL - sådan er der tradition for, at det skal være, og det skal man ikke bore for meget i. Da det for eksempel viste sig, at den kønne niårige pige, som sang ved åbningsceremonien, i virkeligheden slet ikke sang - stemmen tilhørte en syvårig, som angiveligt var for grim til at blive vist frem - sagde en af arrangørerne: Publikum må forstå, at det var i nationens interesse. Vi kombinerede den perfekte stemme med den perfekte fremtræden...

OL er evigt solskin på et pletfrit arrangement - sådan har det i hvert fald udviklet sig med årene, fordi OL er blevet en mærkevare, der kæmper om seernes gunst på linje med andre underholdningstilbud.

Det har Den Internationale Olympiske Komite (IOC) indset for årtier siden og har denne gang fået konstrueret et genialt slogan - "én verden, én drøm". Det er en poetisk omskrivning af, hvad OL handler om for tv-seerne i dag - guld eller fiasko.

IOC er pedantisk opmærksom på, om den vare, man til dette OL har solgt til tv-stationerne verden over for 8,5 milliarder kroner, nu også holder. Mange af de olympiske idrætsgrene har ikke den store interesse - og unge er endnu mere kritiske. Og hvis OL først mister sin magi, styrtdykker prisen på varen også.

Derfor sælges OL også som en hel pakke og ikke som "pluk det, der interesserer jer og betal kun for det". Men amerikanske NBC, der har betalt godt halvdelen af alle tv- pengene, har haft problemer med at hive deres investeringer hjem, og det kan godt påvirke fremtiden.

Samtidig kæmper IOC så med at få moderniseret sit værdisæt, skabt af den franske baron Pierre de Coubertin. Han stod f.eks. bag indførelsen af moderne femkamp ved OL i Stockholm i 1912, da han forestillede sig en officer, der kom ridende, mistede hesten og så først måtte fægte sig frem og siden bruge pistol mod fjenden, inden han svømmede over en flod og løb det sidste stykke.

Det blev til moderne femkamp, der også i 2008 består af terrænspringning med hest, fægtning med kårde, skydning, svømning og terrænløb. Men hvor relevant er det lige i dag for alverdens tv-seere?

IOC taler gerne om sportens opdragende rolle over for unge og om de olympiske idealer og værdier. Spørgsmålet er, om ikke det løb er ved at være kørt i en tid, hvor vinderen er Gud og resten glemt. Også selv om man har planlagt ungdoms-OL i 2010.

IOC's største udfordring bliver at bibeholde den fascinationskraft, OL trods alt har i dag - på trods af halve og hele løgne og i bedste fald naive udsagn som "det lave antal positive dopingprøver viser, at vi vinder kampen mod doping".

Fascination handler også om troværdighed - det må "ringenes herrer" ikke glemme i deres lovprisningsrus.

OL i evigt solskin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce