Nye initiativer i Norden


Nye initiativer i Norden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NY RETNING?

Nordisk Råd er en agtværdig institution, som presse og politikere en gang imellem tager frem, støver af og polerer lidt på med mange pæne ord om forpligtelser i samarbejdet, fælles kulturelle værdier og en fælles deltagelse i det europæiske samarbejde i EU. Og så bliver de pæne ord lagt i arkiv igen til næste gang, det nordiske påkalder sig en oftest kortvarig interesse.

Foreningerne Nordens Forbund har sat sig for at tilføre Norden ny kraft og ny retning og er derfor kommet med et oplæg til, hvorledes aktiviteterne kan styrkes, og i tidsskriftet Politik i Norden gives der en række interessante bud på, hvorledes samarbejdet kan vækkes af dvale.

Rapporten tegner et billede af en verden i hastig forandring, en forandring der både påvirker borgernes hverdag og politikernes opgaver, og der gives i Politik i Norden mange spændende og provokerende bud på udviklingen. Bladets redaktør, Ole Lindboe, spørger således ligeud: Hvad nu, hvis det er en politisk illusion, at de nordiske velfærdssamfund er unikke modeller, der er foran den øvrige verden?

Det var ikke det ringeste sted at få en diskussion af den nordiske velfærdsmodel, der naturligvis må justeres og tilpasses bl.a. i takt med, at der bliver færre til at betale til stadig flere krav, men også højere ydelser bl.a. til pensionisterne. En lang række moderne fælles økonomiske og politiske problemstillinger burde være en naturlig ting at drøfte sammen. Men også forholdet til omverdenen burde optage Norden.

Traditionelt er det de fælles kulturværdier, der tales mest om i forbindelse med det nordiske, men det nordiske kulturliv er nok det, der trives bedst i de respektive med-lemslande, selv om også kulturlivet og kunsten er styret af stærke, kommercielle kræfter.

Selvfølgelig er der forskelle på os. Mest bidende, men også morsomt-ironisk skildret af forfatteren Bent Vinn Nielsen, som ikke mener, den traditionelle opfattelse af de forskellige nordiske karakterer er helt grebet ud af luften. Altså den om de dygtige svenskere, de hyggelige danskere - let barnlige og temmelig dovne. Nordmændene som de selvbevidste patrioter - noget bondske i deres særnorskhed og finnerne som de sære, slaviske melankolikere.Der er mange uudryddelige opfattelser af, hvordan de andre er, ligesom der er grundfæstede opfattelser af forskellene på folk fra egn til egn i Danmark.

Hvad der er fælles er dog vigtigere, og den nyudnævnte præsident for Nordisk Råd, Svend Erik Hovmand, vil nu sammen med den ligeledes nyvalgte formand for Nordisk Ministerråd, Jan-Erik Enestam, gøre det lettere for befolkningerne i Norden at bosætte sig, uddanne sig, bo og samarbejde på tværs af grænserne, ligesom de ønsker, at Norden i højere grad kan tale med én stemme i de internationale forsamlinger.

Derfor skal Nordisk Råd nu på deres foranledning udarbejde en handlingsplan til kortlæggelse af de forskelligheder i de enkelte landes lovgivning, der hindrer en tættere samhørighed, og i øvrigt komme med forslag til, hvordan en sådan kan styrkes.

Måske bliver det ikke ved de kønne ord denne gang.

Nye initiativer i Norden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce