Ny ledelse af Folketinget


Ny ledelse af Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Balanceakt

Syddansk Universitets tidligere rektor, Henrik Tvarnø, som er udnævnt til direktør for Folketinget, fortæller i et interview i Weekendavisen om sine arbejdsopgaver og bebuder bl. a. , at han vil gøre Folketinget mere folkeligt og mere internationalt.

Christiansborg er ikke nogen helt almindelig arbejdsplads. Her er det ikke direktøren, der lægger de politiske linier, det er de 179 arbejdsgivere, som har ansat ham, og de vil nok igennem deres partiudpegede medlemmer af Folketingets Præsidium være med til at afgøre, hvor den politiske vægt skal lægges.

Men derudover bebuder Henrik Tvarnø, at hans hovedopgave er at få den ny organisation til at fungere. Folketinget har fået en ny ledelsesstruktur, idet flere afdelinger er blevet lagt sammen, og nye ledere er kommet til udefra.

Der skal megen diplomatisk snilde til at få dette store, nye apparat til at fungere gnidningsløst, hvis mange tidligere ledere føler sig forbigået.

Det er også vigtigt, at kommunikationssiden er i orden, og her nævner Tvarnø selv, at Folketinget er nået ganske langt. Det er vigtigt med tæt og god kontakt til andre parlamenter, specielt de nordiske. Det er også af stor betydning, Folketinget holder god kontakt til nye modtagergrupper såsom børn og unge, og her har der altid været en god tradition for gæstfrihed og hjælpsomhed, når skoleklasser eller grupper af unge har ønsket at få en orientering om, hvad der egentlig foregår i Folketingssalen.

Det er næppe for meget sagt, at Christiansborg er blandt verdens mest åbne parlamenter.

Enhver kan komme ind på tilhørerpladserne, og der er ikke skrappe restriktioner for, hvorledes man kommer ind i selve huset, når man har ærinde der.

Det har iblandt været drøftet, om man skulle sikre sig noget bedre mod eventuelle ballademagere eller terrorister, men heldigvis har det danske parlament bibeholdt sin tradition for åbenhed, og der har ikke de sidste mange år været så alvorlige aktioner mod huset, at skærpede sikkerhedsforanstaltninger har været nødvendige.

Nu går Folketinget endnu videre i åbenhed, idet der kommer et ungdomsparlament og særlige initiativer for skolerne, så børn og unge kan komme ind en halv dag og prøve, hvordan det er at arbejde i tinget.

Henrik Tvarnø peger specielt på betydningen af en bedre kommunikation med indvandrere og andre fremmede om dansk demokrati og om, hvorledes vort folkestyre fungerer i det daglige.

Det er også en krævende opgave at medvirke til, at eventuel mistænksomhed overfor politikere og myndigheder mindskes, så tilflyttede borgere også får følelsen af, at det er vort fælles folkestyre, der arbejder på borgen.

Folketingets direktør skal betjene det politiske system uden selv at politisere.

Tvarnø har nu til opgave at videreføre den fornemme måde, Folketingets hidtidige direktører har forvaltet opgaven på. Han skal både varetage præsidiets opgaver og sørge for en god betjening af offentligheden og pressen.

En tidligere rektorpost i Odense er et godt udgangspunkt for den vanskelige balancegang, han har givet sig ud på.

Ny ledelse af Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce