Nødværge eller...?


Nødværge eller...?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HANDLEDE den fynske urmager i lovligt nødværge, da han skød mod tre røvere, der forsøgte at røve hans butik i København og truede ham med en pistol, eller var det ulovlig selvtægt, da urmageren greb en pistol og sårede tre af de forbudte kunder?

Det er det spørgsmål, som byretten i København skal tage stiling til, efter at urmageren forleden blev varetægtsfængslet, sigtet for drabsforsøg.

Afgørelsen er ikke ligetil, fordi det er ulovligt at tage sig selv til rette, mens nødværge er tilladt, hvis der er tale om "et overhængende, uretmæssigt angreb" og nødværgen ikke overskrider, "hvad der er forsvarligt i forhold til angrebets farlighed".

EFTER straffeloven skal domstolene altså foretage en afvejning, og selv om det gamle ord siger, at der skal herske stilhed, mens retten sidder, må det være tilladt at plædere for, at urmageren går fri og kun straffes for ulovlig våbenbesiddelse.

Når man trues med en pistol - og hvem kan i ophidede minutter sanse, at der er tale om en attrap? - og når man har oplevet fem-seks gange at få besøg af røvere, der vil stjæle ens kostbare ure, som ikke længere kan forsikres, og når politiet står magtesløs - hvem kan så fortænke en i øvrigt stilfærdig og lovlydig borger i at gribe til fortvivlelsens selvhjælp?

AT HAVE forståelse for urmageren, er det imidlertid ikke det samme som at sige, at selvtægt skal være lovlig. Det må være rettens sag i hvert enkelt tilfælde at afgøre, hvad der kan undskylde, at nogen tager sagen i egen hånd.

Der skal være meget formildende omstændigheder for at undskylde, at en truet griber til våben og eventuelt tager andres liv.

Bedst ville det naturligvis være, hvis de farlige situationer ikke opstod, altså at forebygge røverier af den grove art, der i øjeblikket optager sindene.

SOM EN skæbnens tilskikkelse kom det samme dag som dramaet i urmagerbutikken frem, at regeringen i næste måned vil fremsætte forslag om flere tv-kameraer med billedoptagelser på gader og stræder, f. eks. foran restaurationer, pengeinstitutter, hoteller og butikker.

Det kan være en god ide, men den er alligevel ikke så enkel, som den lyder til.

Som det fremgik af avisen i går, mener mange, at videovågning ikke er tilstrækkeligt.

Urmageren afværgede et tidligere røveri ved at smide en kop varm kaffe i hovedet på en røver. Det rejser spørgsmået, om ikke peber-spray burde være lovlig i forsvarsøjemed. I private huse kan et alarmsystem fremkalde røgskyer ved indbrud, så skridtet til at tillade peberspray er ikke langt.

DET ER VIGTIGT at holde hovedet koldt og hele tiden spørge, hvad det er for et samfund, vi vil have. Skal vi virkelig overvåges, hvor vi går og står, så snart vi går ud i det offentlige rum?

Svaret er nej. Kun de få meter, man har kaldt "røvernes omklædningsrum" foran butikker og andre mål for hætte-klædte bør kameraets vågne øje kunne fange.

Ellers ønsker vi at gå i fred.

Nødværge eller...?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce