Nedtur - hvor længe?


Nedtur - hvor længe?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AKTIER

Usikkerheden om ak-tiekurserne ser ud til at fortsætte et godt stykke tid endnu, ikke mindst fordi svækkelsen af den amerikanske økonomi øjensynligt er stærkere og længevarende end først antaget. Økonomisk krise i USA kombineret med store og langvarige problemer i Japans økonomi smitter uvægerligt af på den europæiske, så det kan blive vanskeligt at opfylde de forventninger til fortsat vækst, som mange danske erhvervsvirksomheder ellers har haft.

Danske virksomheder er særdeles velkonsoliderede efter et år - 2000 - da danske aktier steg markant, mens de udenlandske var vigende. Ydermere har der i dette forår været fremlagt det ene flotte regnskab efter det andet, med de hårdt kvæstede IT virksomheder som en markant undtagelse. De var kommet sygeligt højt op, men de klassiske produktionsvirksomheder har klaret sig særdeles godt og bør derfor være velkonsoliderede til eventuelle hårde tider.

Alligevel er det bekymrende, at industrien nu melder om vigende ordretilgang, ligesom man har kunnet se en stor del af også de danske virksomheder blive ramt af investorernes mistillid, idet aktiekurserne nu siden 13. marts er dykket alvorligt. Carlsberg og Teledanmark er eksempler på solide danske aktier, som har haft nedture, og på det seneste er også medicinalaktierne Lundbeck og NOVO faldet.

Selv A. P. Møller, der regnskabsmæssigt har slået alle rekorder med en omsætning på godt 80 mia. kroner og et overskud efter skat på 5,2 mia., mærker mistilliden til aktiekurserne, en mistillid der i højeste grad kommer til udtryk hos analytikerne. Ofte har de fælles indstillinger til, hvad der er værd at investere i, men i disse dage flakser flokken af rådgivere forvildet rundt med vildt modstridende råd. Nogle råder til at købe nu, da priserne er lave - hvilket bestemt er fornuftigt, hvis de stiger igen, mens andre anbefaler salg eller reduktion ud fra den filosofi, at bunden ikke er nået endnu.

Særlig interesse i Danmark har vindmøllerne, da Danmark traditionelt står meget stærkt med denne produktion, men også her slingrer rådgivningen mellem, at de er stærkt overvurderede, og at de nok skal holde skansen.

Der er flere tegn på, at økonomien strammer til. Et af dem er, at de store investorer er blevet forsigtige med at købe aktier herhjemme, og hvis f. eks. Lønmodtagernes Dyrtidsfond flytter sine aktiekøb til udlandet, vil det blive mærkbart for dansk erhvervsliv.

Europa og dermed Danmark står endnu solidt, men hvor længe? Den økonomiske situation i mastodonten Tyskland viser også svaghedstegn, og det giver dønninger i resten af Europa.

Markedet er præget af dårlige nyheder, og det er en gammel lærdom, at de har en stærk psykologisk virkning, så dårligdommen er selvfostærkende. Så er det, det gælder at holde hovedet koldt og investere meget forsigtigt. Aktieinvesteringer er stadigt givtige over en lang årrække, men der er næppe udsigt til noget nyt boom lige med det første.

Analytikerne siger forsigtigt ”nogle måneder” - men desværre er det jo også en gammel lærdom, at de ofte er sent ude med eventuelle advarsler. Den slags spådomme er særligt svære at give sig af med.

Nedtur - hvor længe?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce