Ned i skuffen


Ned i skuffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det fortælles, at beboerne i en lille grønlandsk bygd engang bad Peter Freuchen, den populære grønlandsfarer, besøge dem og give dem et godt råd.

Deres problem var, at de ganske vist fangede tilstrækkeligt om sommeren, til at de også kunne leve uden at sulte om vinteren. Men hvert år gjorde de så store indhug i forrådet, at de alligevel endte med at sulte.

Møjsommeligt forklarede Store Peter dem, hvordan de skulle spare, så der var mad nok, til fangstsæsonen begyndte.

"Du er en klog mand, Peter", svarede de. "Men vi har ét spørgsmål: Hvordan vil du få du få os til det"?

Det samme spørgsmål er der grund til at rette til Arbejdsmarkedskommissionen, til Velfærdskommissionen og til vismændene i Det Økonomiske Råd. De har i de seneste år alle sagt det samme:

Vil vi bevare velfærdsstaten med dens mange goder, må flere i arbejde, og vi må arbejde længere, så staten får større indtægter. Det får den ikke, hvis vi fortsætter som nu. Der vil mangle mindst 14 milliarder om året, fordi udgifterne stiger på alle områder. De gamle årgange bliver stadig større og de yngre mindre.

Manglen på arbejdskraft og dermed de manglende penge i statskassen er derfor det centrale problem. Og løses det ikke, må skatterne stige. Ellers bliver det uomgængeligt nødvendigt at skære i velfærden.

Måden til at få flere i arbejde er de sagkyndige også enige om. Efterlønnen må afskaffes, de unge skal hurtigere ud på arbejdsmarkedet, dagpengeperioden skal beskæres, og det skal gøres mere tillokkende at tage ekstra fat. Udenlandsk arbejdskraft i større mængder end nu er også nødvendigt.

Alt det og mere til står også at læse i Arbejdsmarkedskommissionens betænkning, der blev fremlagt i går. Overraskelser indeholder den derfor ikke. Det er en klog og besindig rapport, blandt andet med overgangsordninger, som burde få politikerne til i det mindste ikke blankt at afvise det arbejde, de selv har bestilt.

Men det gjorde de. Lige så lidt som kommissionen overraskede, gjorde politikerne det - eller for den sags skyld de store organisationer.

Vist er tiderne totalt skiftet, siden kommissionen begyndte sit arbejde i januar i fjor. Lige nu er der ikke mangel på ledige hænder, men derimod for mange af dem. Derfor føler politikerne - minus De Radikale og Liberal Alliance - at det vil være et politisk selvmål at røre ved for eksempel efterlønnen.

Alligevel må man undre sig over, så arrogant Arbejdsmarkedskommissionens forslag blev fejet af bordet fra næsten alle sider i går. Vel er det rigtigt, at det med en hastigt stigende arbejdsløshedshed er svært at forklare de reformer, kommissionen peger på. Men sandheden er jo, at der er et stort hul i statskassen, og at det bliver større for hver dag, der går. Så hvad skulle kommissionen have sagt, hvis den ellers ville være i overensstemmelse med sandheden?

Gode tanker kan slet ikke dø, før nye tanker er spiret af deres frø!

Sådan siger et gammelt ord. Det må kommissionen så trøste sig med - nu dens forslag bliver lagt i skuffen for at vente på bedre dage.

Desværre.

Ned i skuffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce