Ned fra isen


Ned fra isen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det går hastigt på den politiske scene for tiden. Knap har tæppet sænket sig for dagens forestilling, før et nyt drama tager sin begyndelse. Meget af det er teatertorden og kunstig røg, og dramaet er hurtigt overstået. Men når disse ugers hastige sceneskift er glemt, og røgen har lagt sig, bliver der to figurer tilbage: En lille, lidt forsagt, men dog stædigt insisterende grønlandsk kvinde og en firskåren og urokkelig grønlænder: de to ærede medlemmer for Grønland i det danske Folketing, Juliane Henningsen og Lars-Emil Johansen.

Den behandling, de blev udsat for, har gjort et dybt indtryk på mange, ikke blot i Grønland, hvor en heltestatus formentlig er dem sikker. Også i Danmark vil den straf, der var dem tiltænkt, fordi de ville stemme sammen med oppositionen, sent blive glemt.

Særligt grove var angrebene fra Venstres integrationsordfører, Søren Pind, og partiets politiske ordfører, Inger Støjberg - samt Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup. De to grønlændere, der efter Søren Pinds mening var fløjet herned fra indlandsisen, havde bare at blande sig uden om det danske hundeslagsmål om de afviste asyl­ansøgere.

Her i avisen måtte Søren Pind efterfølgende trække i land, og statsministeren satte sin politiske ordfører grundigt på plads. Men replikkerne havde lydt, og de vil også huskes. Man anfægtede de grønlandske medlemmers ret til overhovedet at have en mening - og for at sætte trumf på blev kritikken ledsaget af grove trusler om de konsekvenser, det ville få. Forhandlinger om selvstyret ville blive vanskelige og pengestrømmen fra København flyde mindre lindt. I stedet burde de grønlandske MF'ere koncentrere sig om de elendige sociale vilkår, som mange børn lever under i de hjemlige bygder.

Det var Goliat over for David. Men den grønlandske David har altså en grundlovshjemlet ret til at blande sig. Der findes, som statsministeren rigtigt fastslog, ikke a- og b-medlemmer af det danske Folketing. Så vil man fratage de grønlandske og færøske medlemmer deres ret, må man ændre den danske grundlov. Men det vil hverken Venstre eller Dansk Folkeparti - skønt der er mange andre gode grunde til at gå i gang med det omfattende arbejde, det er at ajourføre grundloven, så den passer til det 21. århundrede. Og så længe det ikke er sket, kan de grove overfald på de grønlandske medlemmer kun karakteriseres som utidige, pinlige og ukloge.

Interessant nok er de danske mandater i den slesvig-holstenske landdag i Kiel også søgt gjort mindreværdige. Ikke af danske politikere, selvfølgelig, men af tyske. Hvad rager det tyske flertals forhold det danske mindretal? Nuvel, det danske parti blev ikke truet så groft som grønlænderne. Men i visse tyske kredse var der forargelse over, at det blandede sig, endda i regeringsdannelsen.

Men anslagene blev afvist, blandt andet med støtte fra de danske partier.

Naturligvis. Så hvad er forskellen?

Ned fra isen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce