Næste skridt


Næste skridt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEDER

MED fordrivelsen af talibanerne i Afghanistan er en af al-Qaedas baser ødelagt. Det er landet også. Sejrherrernes opgave er nu at være lige så beslutsomme og effektive under genopbygningen som under ødelæggelsen.

Samtidig skal der lægges en strategi for den fremtidige bekæmpelse af terrorismen, for ingen drømmer om, at al-Qaeda er forsvundet sammen med talibanerne.

Amerikanerne er i fuld gang med overvejelser om det næste skridt. Formentlig vel vidende, at der i dette øjeblik rundt omkring planlægges nye terroraktioner. De trænede terrorister behøver ingen central ledelse for at slå til. Det ved USA kun alt for godt efter at have oplevet flere terroraktioner udført af egne fanatiske statsborgere.

BLANDT de overvejelser, USA gør sig, er fokusering på svage stater som Somalia, Sudan og Yemen, hvor al-Qaeda kan tænkes at etablere sig med eller uden Osama bin Laden.

Mere bekymrende er meldingerne fra Washington om Irak som det næste mål for direkte aktion. Bagdad anses for centret for statsterrorisme, så høgene hepper på præsident Bush for at få ham til at gøre det arbejde færdigt, som hans far begyndte for 10 år siden med Golfkrigen.

Det heppekor får forhåbentlig ikke ørenlyd i Det Hvide Hus, for hvis USA blot anser Afghanistan for optakten til mere krig, har verden efter 11. september god grund til at frygte andet end islamisk fanatisme.

EN NY krig mod Saddam Hussein vil splitte den nuværende alliance og true stabiliteten i en række lande i Mellemøsten, hvor grobunden for de yderliggående islamister i forvejen er bedst.

For Iraks vedkommende bør USA i stedet seriøst hjælpe en irakisk opposition på benene. Uden en sådan er det alligevel halsløs gerning at gå efter Saddam. I mellemtiden kan USA i kraft af sit forbedrede forhold til Rusland lægge maksimalt pres på Irak for at gennemtvinge nye våbeninspektioner.

MEN grundlæggende handler det nu som før 11. september om at tage sig af de konflikter, der er årsag til terrorismen. At dræbe muslimer og forbyde organisationer får ikke problemet til at forsvinde.

Osama bin Laden og især hans medløbere er frugten af desperation over forholdene i lande, hvor det er nyttesløst at føre politisk kamp med fredelige midler. Et kik på Mellemøsten, Nordafrika og tildels Fjernøsten giver hurtigt svaret på, hvilke lande, der er tale om.

Adskillige af disse stater er på forskellig vis afhængige af USA og kan derfor presses til demokratiske reformer. Men der skal ageres varsomt. Befolkningernes anti-amerikanske følelser efter USA's mange års forlovelse med autoritære regimer er sejlivede.

DER ER god grund til at frygte, hvad islamiske fanatikere nu pønser på. Men USA's overvejelser kan vise sig at bære ved til det bål af fanatisme, som det var tanken at slukke.

Næste skridt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce