Multi-Danmark


Multi-Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Farvel til krønikesamfundet" kaldte Ole Grünbaum for nogle år siden den samfundsudvikling, han så omkring sig.

Måske havde også han opdaget, at mange - hvis ikke de fleste - specialbutikker i mange af de større byers bydele var overtaget og drevet af indvandrere med trang og evner til at være selvstændige, at busserne og taxaerne efterhånden havde folk med anden hudfarve end hvid bag rattet, at der hist og her dukkede bygninger op, som kaldtes muslimske kulturhuse eller moskeer, og at det var muligt at møde læger og sygeplejersker med fremmed baggrund på hospitalerne.

Og måske har hans børn fortalt ham, at der de seneste 20 år var sket store forandringer på landets skoler. Særlige baderum, piger der bliver fritaget for at dyrke idræt sammen med drenge, kønsopdelt svømning, fridage på helligdage der aldrig har været hellige i Danmark, bederum osv., osv. Ja, der findes skoler, hvor flertallet af elever er børn med muslimsk baggrund, hvorfor man naturligvis er nødt til at forholde til og i nogen grad indrette det daglige liv efter det.

Kort sagt så Grünbaum dengang et nyt og anderledes samfund vokse frem.

Men det han så, var ikke virkeligheden. Det må have været et fata morgana, mener både Dansk Folkeparti og De Konservative, som nu vil have undervisningsminister Bertel Haarder (V) til at ændre undervisningsvejledninger og læseplaner for bl.a. folkeskolen og HF-uddannelserne.

Heri står der nemlig flere steder, at elever og kursister lever i et "demokratisk, flerkulturelt samfund" og de skal bringes til "aktiv deltagelse i et moderne, flerkulturelt og demokratisk samfund".

"Det er propaganda, som efter min mening trækker grunden væk under Danmark og det danske folk", sagde indfødsretsordfører Søren Krarup (DF) til Berlingske Tidende.

Krønikesamfundet - repræsenteret af velmenende, men forskrækkede politikere og kristne fundamentalister - udkæmper en indædt kamp for at overleve udviklingen og fremskridtet ved hjælp af en mere og mere navlebeskuende, national kulturpolitik med fokus på kulturarven og kanons for snart sagt hvad som helst.

Sideløbende har man stort set drejet nøglen helt om i den nationale dør, der skal åbnes, når fremmede vil ind i landet.

Det ændrer bare ikke på virkeligheden. Danmark er et flerkulturelt samfund, men derfor skal vi naturligvis stadigvæk værne om kulturarven, passe på de værdier, der er vores, holde traditioner i hævd og sørge for, at det stadig er dansk kultur, der er dominerende og bestemmende i det danske samfund.

Men vi skal gøre det samtidig med, at vi accepterer, at andre mennesker kan have andre værdier. Og vi skal være åbne og nysgerrige nok til at lade os påvirke og stimulere af fremmede kulturer, som vi har været, siden Noah lagde fra land.

At benægte, at afvise eller forsøge at skjule, at Danmark i dag er multikulturelt, er at lukke øjnene og tale - forhåbentlig - mod bedre vidende.

Multi-Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce