Møbel- frygten

Ikea: Fyns fremtid står og falder ikke med et møbelhus. Men at forhindre en naturlig udvikling er bagstræb.

Møbel- frygten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HAN SAGDE ikke ja - miljøministeren - men i det mindste sagde han heller ikke nej, og efter audiensen forleden tolkede amtsborgmester Jan Boye og Odense-borgmester Anker Boye signalerne sådan, at et stort Ikea-møbelhus i Odense nu er rykket væsentligt nærmere. Lad os håbe, at deres tolkning er rigtig.STORT SET siden stolen og bordet blev opfundet, har Ikea ønsket at markere sig stærkere på Fyn end gennem den eksisterende minibutik i Bilka-Byen.

En listig plan blev lagt tilbage i 1984, da Odenses daværende kulturrådmand, den konservative Søren Møller, ville slå to fluer med ét smæk: Ikea skulle købe byens centralbibliotek, som slet ikke lå centralt, og for pengene kunne Odense bygge et nyt bibliotek i bymidten.

DET GIK som bekendt anderledes. Nok rykkede biblioteket til byen ti år senere - som en del af den nye banegård - men Ikea fik en lang næse, blandt andet fordi Fyns Amt frygtede for den øvrige fynske detailhandel.

Siden, da Schlüter-regeringen faldt, overtog den magtfulde Svend Auken Miljøministeriet, og Auken fejede Ikea ind under et gulvtæppe, der næppe var mindre end det, hvorunder Poul Schlüter anbragte sin viden om tamilsagen. Ikea var ude - indtil Fyns Amt ændrede signaler, og indtil landet atter fik en borgerlig regering.

IKKE DESTO mindre giver Ikea-spøgelset, som nogle mener at kunne se, fortsat anledning til betydelige politiske stridigheder.

I amtsrådet er socialdemokraterne uenige indbyrdes, og en række fynske Venstre-borgmestre, anført af Ringes Bo Andersen, kæmper fortsat imod det store møbelhus. Og den absolut argeste modstander er Bent Aarrebo Pedersen, formanden for Danmarks Handelsstandsforeninger, der mener, at Fyn vil blive smadret og alle andre butikker - ikke kun møbelbutikkerne - lagt øde. Mener Pedersen mon, at samtlige fynboer vil køre til Odense og handle i Ikea hver eneste uge og bruge alle deres penge på møbler?

VI TROR, at alle disse modstandere ser spøgelser, hvor der ingen er. Vil folk handle i Ikea - hvad mange unge og førstegangskøbere vil - bestiller de deres varer via kataloget, eller også kører de til Sjælland eller Århus. Her går resten af detailhandelen, os bekendt, trods Ikeas tilstedeværelse ganske udmærket. Der er ingen grund til at tro, at det vil gå anderledes på Fyn. Så hvorfor ikke lægge pengene her?ODENSE er landets tredjestørste by, og dens butiksudbud bør naturligvis være derefter.

Om Fyn skal blive en ligeværdig landsdel, hvad øen lige nu ikke er, står og falder ikke med et møbelhus. Men at forhindre en naturlig udvikling, som forbrugerne gerne ser fremskyndet, er bagstræb.

Det ville være rart, om både miljøministeren og de lokale politikere kan se det.

Møbel- frygten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce