Merkel og Steinmeier

Tyskland: Hvis koalitionen har modet til de nødvendige reformer, kan den blive en stærk regering. Det må man håbe for Tysklands skyld - og for Europas. Angela Merkel.

Merkel og Steinmeier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frank-Walter Steinmeier er et navn, man også uden for Tyskland kommer til at høre meget mere om fremover.

Han er i dag udenrigsminister og vicekansler i CDU-SPD-koalitionen, og dermed den konservative kansler Angela Merkels højrehånd.

Ved en dramatisk magtkamp i SPD's ledelse forleden er Steinmeier nu også blevet Merkels rival. Willy Brandt, Helmut Schmidts og Gerhards Schröders gamle socialdemokrati, har som koalitionens lillebror fået så mange skrammer, at kun den populære 52-årige vicekansler menes at have en bare rimelig chance for at kunne slå Merkel ved forbundsdagsvalget næste år.

Den konservative Merkel har slidt hele tre SPD-formænd op, siden hun i 2005 slog Gerhard Schröder og dannede sin koalition. Hun har præsteret solide resultater i den store tyske økonomi. Hun har samtidig markeret sig som en håndfast statsleder i EU, og hun færdes hjemmevant med lederne i både Washington og Moskva.

Det har givet Merkel bonuspoint på kontoen hos de tyske vælgere, og hun står i dag som storfavorit til at blive genvalgt. Derfor er det op ad bakke for Steinmeier og SPD i den kommende tid.

Trods stolte traditioner står partiet i samme identitetskrise, som søsterpartier i andre europæiske lande. Den klassiske rolle som "den lille mands beskytter" overtages af partier både til venstre og til højre for socialdemokraterne. Det gælder i blandt andet Frankrig, Storbritannien, Spanien og Norge. Herhjemme vil Helle Thorning-Schmidt kunne nikke genkendende til billedet.

Når magtspillet i Tyskland er interessant for også vi danskere, skyldes det først og fremmest, at landet er en hovedaktør i Europa både økonomisk og politisk. En solid økonomi i et marked med 80 millioner indbyggere er til gavn for også dansk eksport og dermed arbejdspladser.

Og på den politiske arena har aksen Berlin-Paris vist sig at være krumtappen, når EU trods famlen søger at finde en fælles udenrigspolitik.

Senest er det kommet til udtryk i den ulmende krise med Rusland, hvor høge i EU-kredsen ønskede en hård kurs med bl.a. sanktioner mod Moskva efter den russiske fremmarch i Georgien, men blev gjort tavse af mere pragmatiske ledere som den franske præsident Nicolas Sarkozy.

Frank-Walter Steinmeier har som tysk udenrigsminister arbejdet ihærdigt på dialog med både Rusland og Kina. Det er en videreførelse af Willy Brandts og SPD's forsoningspolitik fra Den kolde krigs tid, og den vil også være en rød tråd i det program, han vil bruge til at besejre Angela Merkel.

Om det er nok til at ændre magtforholdet mellem SPD og CDU er mere tvivlsomt. Frau Merkel ser ikke ud til at have søvnløse nætter foran sig.

Merkel og Steinmeier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce