Mere værd end guld


Mere værd end guld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et diktatur, som benhårdt bekæmper og undertrykker enhver form for opposition og anderledes tænkende, tager vi afstand fra.

Problemet med Kina er imidlertid, at det er så umanerligt stort et land - med et umanerligt stort befolkningstal og en umanerlig hurtig og stejl udviklingskurve hvad angår indtjening og investering.

Mange kinesere er stenrige, flere vil blive det, og en så stor og købedygtig middelklasse, som er under opbygning i det store rige, har ingen multinational virksomhed råd til at negligere.

Så det gælder for erhvervslivet om at være til stede i Kina. Det samme gælder for politikere og embedsmænd, for ellers løber andre med fortjenesten og medaljerne.

Og det er de så, til stede. Det er verdens største sportsbegivenhed, De Olympiske Lege, også. Til stor fortrydelse for mange, som finder det hyklerisk, ja forbryderisk, at statsoverhoveder, præsidenter og kronprinser deltog i gårsdagens åbningshøjtidelighed og måske oven i købet har til hensigt at blive i det store rige for at følge OL-konkurrencerne.

Men inden vi banker hovedet i sofapuden i afmagt over politikere, som ikke drager de nødvendige konsekvenser af de holdninger, de offentligt siger at være overbevist om, er der grund til at erindre sig, at verdens demokratier til alle tider har dyrket intenst samkvem med det kommunistiske Kina. På mikroplan arbejder eksempelvis Odense Kommune sammen med venskabsbyen Shaoxing. Et samarbejde, som primært er af kulturel karakter, men som også indbefatter udveksling af erhvervsdelegationer. Ofte har Odenses siddende borgmester deltaget.

Verdenssamfundet kan ikke på den ene side dyrke et turist- og erhvervsmæssigt tæt samarbejde med Kina og på den anden side fordømme Den Internationale Olympiske Komité for overhovedet at have placeret OL i Beijing.

Siden den kinesiske revolution har det været gængs viden, at de kinesiske magthavere træder almindelige menneskerettigheder under fode.

Vi ved godt, at ytringsfrihed og forsamlingsfrihed ikke er ord, der kan slås op i den kinesiske ordbog; vi ved, at regimet slår brutalt ned på oppositionelle kræfter, og at tvangsforflyttelser og henrettelser hører til dagens uorden.

Men skal forholdene forbedres for den almindelige kineser, er det nødvendigt med inspiration udefra. Jo tættere samkvem kineseren har med demokratiske kræfter, jo større er håbet om og troen på forandringer.

De Olympiske Lege åbner måske ikke i sig selv en sådan mulighed. Dertil er arrangørernes greb om egen befolkning og OL-turisterne formodentlig for stærk.

Men Legene kan måske slå det lille hul, hvorigennem menneskerettighederne kan begynde en langsom kravlen. For nok kan det kinesiske magtapparat undertrykke egen befolkning, men det kan ikke totalstyre det internationale pressekorps og NGO'erne. De vil råbe op og stikke kniven i de alt for mange mørke og ømme pletter og de overgreb på befolkningen, som magthaverne til stadighed udøver.

Og det kan vise sig langt mere værd end en guldmedalje.

Mere værd end guld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce