Mand i børnehaven


Mand i børnehaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var engang, hvor pædagogjobbet var et udpræget kvindefag. Hvor en mandlig pædagog i en børnehave var et særsyn.

Denne kønsmæssige skævhed blev anset for at være et problem. Den betød nemlig angiveligt, at de tre- til seksårige drenge fik for få maskuline impulser, når det kun var kvindelige pædagoger og pædagogmedhjælpere, der stod for aktiviteterne i rundkredsen og på legepladsen.

Nu var denne tese fra eksperter med forstand på børn aldrig i nærheden af at blive dokumenteret, men hvis man accepterer den som rigtig, kan det undre, at ingen med relationer til daginstitutionsområdet ser ud til at hæfte sig ved, at samfundet i dag gør sit bedste for at skræmme mænd væk fra faget.

Som avisen fortalte i går, må mandlige pædagoger dagligt leve med frygten for at blive anklaget for pædofili - altså for seksuelt overgreb mod et barn i institutionen.

Det betyder, at den mandlige pædagog dagen igennem omhyggeligt må undgå at komme i situationer, hvor mistanken kan opstå. Pædagog og institution må træffe foranstaltninger, der forebygger sådanne situationer - alle døre skal holdes permanent åbne, man skal huske at fortælle kollegerne, hvor man befinder sig med hvilke børn og så videre.

Det siger sig selv, at disse vilkår hverken er fremmende for arbejdsmiljø eller pædagogens eget velbefindende, ligesom man kan forestille sig en ærgerlig distance til børnene.

Er der noget at gøre ved det?

Næppe ret meget. Når mandlige pædagoger må agere langt forsigtigere end for en snes år siden, skyldes det en række tragiske pædofilisager, som var indgående beskrevet i medierne, og som med rette har fået velsagtens alle forældre til mindre børn til at være særdeles opmærksomme på tegn på seksuelle overgreb.

Dette fokus vil altid være der, og selv om man kan finde et par tilfælde, hvor mistanken og den rejste anklage ikke blot var grundløs, men helt ude på overdrevet, er det forståeligt. At beskytte sit barn står over alt andet.

Hvad mandlige pædagoger derimod bør forvente, er en rimelig beskyttelse fra deres arbejdsgiver, som i de fleste tilfælde er kommunen.

Hvordan reagerer en kommune, hvis en utilfreds borger klager over en socialrådgiver eller en buschauffør? Som udgangspunkt på den måde, at der ikke skrides ind imod den pågældende, før klagen er ordentligt undersøgt. Og hvis klagen viser sig at være grundløs, fortsætter socialrådgiveren og buschaufføren i jobbet. Naturligvis.

Hvorfor er mandlige pædagoger langt dårligere stillet?

Odense Kommune forsøger med forebyggende tiltag at varetage pædagogernes sikkerhed imod pædofilianklager, lyder det fra en chefkonsulent i Børn- og Ungeforvaltningen.

Fint nok. Men man tør måske minde Odense Kommune om, at den for små to år siden fyrede en mandlig pædagogmedhjælper, der var beskyldt for sexmisbrug - selv om anklagen blev blankt afvist af politiet. Køn var denne heksejagt ikke.

Som en mandlig pædagog sagde til avisen i går: "I det øjeblik, der kommer en mistanke, er jeg en færdig mand". Sådanne arbejdsvilkår er ikke ­rimelige.

Mand i børnehaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce