Luftigt og dristigt


Luftigt og dristigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET ER en særdeles svær øvelse, som Anders Fogh Rasmussen har sat sig selv og sin regering på med den bebudede reform af den offentlige service.

Målet og kravet er højere kvalitet for kun lidt flere penge. Skattestoppet pilles der naturligvis ikke ved.

Og det er vel at mærke nye krav til en kommunal sektor, hvor de politiske chefer føler sig klemt af økonomiske tommelskruer, og hvor medarbejdere på gulvet føler sig stadig mere pressede af arbejdsvilkår og kritik.

MED regeringens planer om generelt mere kontrol og et "udrykningshold", der skal hjælpe kommuner, hvor kvaliteten halter, så må man formode, at der bliver brug for en gevaldig pep-talk for at få motivation og korpsånd frem hos både borgmestre og social- og sundhedsassistenter.

Det er også et handicap for Fogh, at det forslag til en servicereform, som regeringen lagde frem i går, ikke kun er langsigtet, men indtil videre luftigt og ukonkret.

Arbejdet med reformen går nu i udvalg med Fogh for den fine bordende, og bortset fra de områder, hvor hurtig brandslukning er nødvendig - ældreforsorg, fødevarer og forsinkede tog - vil det vare et år, inden reformen ligger klar. Derefter skal den så gennemføres.

DANSKERNE vil altså fortsat i lang tid fremover have en fornemmelse af en stadig mere klemt og nedslidt offentlig sektor.

Dermed er banen åben for Socialdemokraterne og venstrefløjen, som kan hamre løs med kritik. VK-regeringen kan dårligt andet end forsikre, at det nok skal blive bedre. Engang. Tålmodighed, venner!

SELVOM det ville være mærkeligt andet, så må man selvfølgelig anerkende, at Fogh har opfanget signalet fra folk. Det nytter ikke meget at påpege, at det offentlige forbrug er steget med 21 milliarder kroner, siden VK-regeringen trådte til, når det er befolkningens opfattelse, at man ikke får tilstrækkelig god service for skattekronerne.

Danskerne tog skattestoppet til sig, men det var dengang.

ATKALDE det altafgørende, at der skal være stigende kvalitet og tydelige tegn på en mere serviceorienteret offentlig sektor, hvis Fogh skal vinde næste valg, er forkert i den forstand, at Fogh, trods en reformsucces, ikke være sikker på sejr.

Men uden sådanne markante tendenser vil han stensikkert tabe.

I TIDSPLANEN for servicereformen har Fogh og Bendt Bendtsen selvfølgelig skævet i kalenderen for de kommende år - frem mod den næste valgdag i formentlig 2008.

Med et Egon Olsen-udtryk: Alt er timet og tilrettelagt.

Spørgsmålet er så, om planen vil lykkes.

Hvem får ret?

Formand for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V), der siger, at man ikke uden flere penge kan vride mere service ud af kommunerne?

Eller hans partifælle, finansminister Thor Pedersen, der synes, at borgmestrene klynker?

Fronten er trukket op. Også internt i regeringspartierne.

Luftigt og dristigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce