Løkke og revisionen


Løkke og revisionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsministeren har stort set kun klima i hovedet - plus den caribiske forkølelse, som han undskyldte for på sit pressemøde i går - for på mandag begynder den store konference i København. Derfor irriterer det ham utvivlsomt gevaldigt, at Rigsrevisionen stadig borer rundt i, at han i sin fortid som sundhedsminister var for flink ved privathospitalerne og honorerede dem med omkring en milliard mere, end han burde. Til gengæld er det lige noget, der passer oppositionen. Indenrigspolitisk kan klimakonferencen dårligt bruges til at genere regeringen, men det kan Rigsrevisionens kritik, og helt forventeligt har oppositionen straks buldret op og krævet statsministeren draget til ansvar.Men det kan oppositionen godt glemme alt om. Dansk Folkeparti har allerede lukket sagen, og Lars Løkke kan køre sin klimakonference i fred. Og spørgsmålet om, hvorvidt der er noget at komme efter eller ikke, bliver formentlig aldrig entydigt afklaret. Svaret afhænger for en stor del af, med hvilke øjne man ser.

Selv mener statsministeren, at rigsrevisors præmis er forkert. Han synes ikke, at prisen for at have brudt det offentliges monopol - med et langt bedre sygehusvæsen til følge - har været for høj. Samme synspunkt har naturligvis den nuværende sundhedsminister - og noget mindre diplomatisk end statsministeren har Venstres sundhedsordfører bekendtgjort, at rigsrevisoren ikke har et klap forstand på sundhedspolitik. Sekunderet af partiets politiske ordfører, der har betegnet hans arbejde som slet og ret makværk.

Der er med andre ord gået politik i både rigsrevisors og statsrevisorernes arbejde. Det er ikke sædvanligt.

Mens statsrevisorerne selv er politikere og også politisk udpegede, og mens statsrevisorernes nylige indbyrdes uenighed i den aktuelle sag således kan forklares med politiske forskelle, er rigsrevisor og hans stab en uafhængig og uvildig kontrolinstans. Ligesom ombudsmanden.

Principielt er det derfor uheldigt, når rigsrevisor beskyldes for at politisere - og det er indirekte, hvad statsministeren gør - men omvendt kan det selvfølgelig ikke udelukkes, at rigsrevisor har lagt nogle forkerte præmisser til grund. Hvad regeringen jo mener. Det er svært for lægmand at vurdere. Erindres bør det også, at selv uvildige instanser kan træde ved siden af, som ombudsmanden gjorde, da han kritiserede statsministerens forgænger for ikke at ville lade sig interviewe af en bestemt, navngiven journalist. Det er ikke op til ombudsmanden at diktere, hvilke personer politikerne skal tale med, og med sin indblanding devaluerede ombudsmanden sit eget embede.

I går sagde statsministeren, at han tager rigsrevisors kritik til efterretning, men at han ikke er enig i den.

Derimod mente Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, at regeringen bør acceptere og respektere, at en uafhængig instans har fundet privathospitalerne overbetalt - men at det også har været det værd. Konkurrencen har fået de offentlige sygehuse til at oppe sig, og samlet set har vi fået mere kvalitet for pengene, mente han.

Oversat til dansk: Æd nu den kritik og lad os se at komme videre.

Det var nok ikke det dummeste, der blev sagt på Christiansborg i går. Sagen kan ikke bære en regeringsstorm. Men måske kan der læres af den.

Løkke og revisionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce