Lev fedt, dø ung


Lev fedt, dø ung

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IKKE et ondt ord om gårsdagens kongelige bryllupsmiddag. Den var nok værd at smage - med dådyr og chokoladekage og andre herligheder. Og en gang imellem må det også være lovligt at slå til søren. Rent madmæssigt, altså.

Men da alle laster som bekendt bør plejes med måde, er det udmærket, at fødevareminister Mariann Fischer Boel nu har sat en række aktiviteter i gang for at få danskerne til at spise sundt. Blandt andet har hun under megen munterhed i SiD sat et Mad på arbejde-projekt i gang sammen med formanden, Poul Erik Skov Christensen. De skal sammen med andre SiD-medlemmer tabe nogle kilo inden sankthans, og med hjælp fra Fødevareministeriet har flere andre arbejdspladser sat handlingsplaner i gang for sund ernæring.

Der er ingen tvivl om, at et smil letter vejen, men bag ministeriets sundhedskampagner skjuler sig den alvorlige kendsgerning, at danskerne bliver tykkere og tykkere. Med vanligt letsind siger mange, at så galt som i USA, hvor 65 procent efterhånden er overvægtige, går det da ikke - men både diætister og læger er stærkt alarmerede.

Lægerne ser nu åreforkalkning og gammelmandssukkersyge helt ned i 10 års-alderen. På sessionerne viser flere og flere unge sig for tykke til at springe soldat, og også politiledelsen har med græmmelse måttet konstatere, at mange betjente simpelthen er for fede til at kunne yde en ordentlig indsats.

Værst er det, at ulykkerne starter allerede, når børnene er ganske små. Det er her, standhaftigheden over for slik, søde drikke og anden underlødig kost skal etableres - men alt for mange unge forældre er tilbøjelige til at give ungerne, hvad de kan lide, i stedet for hvad de har godt af. Det er ikke, fordi de ikke ved, hvad børnene bør spise og drikke. Men når de nu plager sådan...

Et glimrende initiativ i nogle børnehaver er desværre afgået ved døden. Nogle af dem havde fundet ud af at lade forældrene betale for et sundt, dagligt måltid. Det var der mange, som gerne ville - men projektet faldt til jorden, da det viste sig, at det kun var råvarerne, de lovligt kunne få lov at betale. Ikke selve fremstillingen. Bureaukratisk, at et sådant problem ikke kan løses.

På skolerne bør skolebestyrelserne drøfte med ledelsen, hvordan man får dæmmet op for cola, kakaomælk, sodavand, wienerbrød og slik og i stedet får organiseret en ordentlig, mættende frokost. For skønt forældrene måske nok ved, hvad der skal i madpakken, kender børnene selv vejen til sodavandsautomaten.

Men uanset den indsats, som skoler, børnehaver og ministerielle myndigheder kan gøre, må alle forældre erkende, at ansvaret dybest set er deres eget. Det er i hjemmene, grunden til ordentlig ernæring skal lægges, hvis børnene ikke skal leve fedt og dø unge - for nu at låne titlen på et tv-program, der kan ses på mandag. Hvis forældrene slår deres børn for tidligt ihjel, er det deres egen skyld.

Lev fedt, dø ung

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce