Ledige til grin


Ledige til grin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der findes folk, som har valgt ikke at arbejde. Som i stedet har valgt den evige ledighed. Men det er de færreste. At arbejde er en grundlovssikret ret, og arbejdet er også nøglen til en meningsfyldt hverdag. Spørg blot indvandrerne og de afviste asylansøgere, som sidder og kukkelurer dagen lang - og derfor skal man ikke gøre grin med de mange, der gerne vil arbejde, men som ikke kan komme til det. Men det er, hvad man gør i øjeblikket.

Af en eller anden grund har beskæftigelsesministeren - Claus Hjort Frederiksen, der også er statsministerens nærmeste fortrolige og Venstres mangeårige chefideolog - lagt sig fast på, at alle ledige skal søge fire job om ugen. Hvorfor ikke syv? Eller fem? Ét pr. dag passer jo til femdages-arbejdsugen. Nå, men fire er altså, hvad ministeren har lagt sig fast på. Ugh, jeg har talt.

Problemet er bare, som Stiftstidende har dokumenteret, at mange af de fynske ledige søger deres fire ugentlige job til ingen verdens nytte. Op mod en tredjedel af de stillinger, der er opslået på den offentlige jobportal jobnet.dk, eksisterer slet ikke. De er besat dage og uger forinden - endda før ansøgningsfristens udløb - men virksomhederne gør sig åbenbart ikke den ulejlighed at fjerne annoncerne fra nettet.

Det er en gang sløseri, som virksomhederne ikke kan være bekendt. For det er dog bare et klik med en mus, som en ledig skrev på avisens netdebat i går. Han havde, ifølge eget udsagn, brugt 260 kuverter, 1170 kroner i frimærker, nogle lange køreture til og fra Odense og adskillige patroner til printeren på at søge de fire ugentlige job, som Hjort Frederiksen forlanger. Uden held, selvfølgelig.

Til virksomhedernes forsvar skal siges, at de næsten er lige så hårdt ramt af reglen om de fire ansøgninger, som de ledige er.

For hver ansøgning må virksomheden vurdere, om den mon blot er skrevet af pligt - eller om ansøgeren virkelig er interesseret. Det betyder to ting: at de seriøse ansøgere risikerer at blive overset i bunken af pligtansøgninger - og at arbejdsgiverne må bruge megen spildtid på at gå denne bunke igennem. Man skulle derfor mene, at det også vil være i virksomhedernes interesse at undgå denne tæppebombning og lægge pres på beskæftigelsesministeren for at få systemet ændret - og det er lige før, man tilmed må nære sympati for et andet indlæg fra gårsdagens netdebat og i dagens avis: at alle ansøgninger også sendes i kopi til Beskæftigelsesministeriet, så Claus Hjort ved selvsyn kan konstatere, hvor irriterende det hele er.

Hvorfor er det i øvrigt lige en politisk opgave at diktere, hvor mange ugentlige ansøgninger de ledige skal skrive? For os at se må det snarere være en opgave for de nye jobcentre - hvis de vil bevise deres eksistensberettigelse - at vurdere hver enkelts situation. At finde et job, der passer til den lediges kvalifikationer - eller at anvise en uddannelse, så han eller hun kan matche de job, der er.

Som systemet er nu, rummer det et væld af spildte ressourcer, både for arbejdstagere og arbejdsgivere. Det må virkelig kunne gøres bedre.

Ledige til grin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce