Leder: Løfternes tid snart forbi


Leder: Løfternes tid snart forbi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lettelse og forventning. Det er reaktionerne verden over efter Barack Obamas sikre sejr over sin republikanske rival, John McCain ved præsidentvalget i USA.

Sejren er ikke overraskende, men alligevel bemærkelsesværdig og historisk. Barack Obama bliver den første sorte præsident i USA's historie og stemmeprocenten er den højeste nogensinde. Det er et bevis på, at Obamas slogan og løfte om forandring efter otte lange år med George W. Bush har haft tag i ikke mindst de unge og i de sorte vælgere.

Og så har Barack Obama dygtigt og effektivt ført en hypermoderne højteknologisk valgkamp, hvor han har brugt internettet som sit hemmelige våben sideløbende med de traditionelle valgmøder og dør-til-dør kampagner. Han har gennem den 22 måneder lange valgkamp optrådt sikkert og har formået at skabe ny optimisme hos de mange krigstrætte og økonomisk kuldsejlede amerikanere. Samtidig har han udviklet en karisma, der bringer minder frem om hans partifælle John F. Kennedy.

Den klare sejr betyder, at USA undgår en gentagelse af farcen fra valget i år 2000, da George W. Bush og Al Gore lå så tæt i stemmetal, at der måtte flere fintællinger til i Florida, hvor luften var tyk af antydninger om valgfusk.

Vinderen Barack Obama har nu godt to måneder til at forberede sig på at udskifte titlen som senator med præsident. Han overtager den 20. januar som den første sorte præsident i USA's nøglerne til Det hvide Hus efter George W. Bush.

Samtidig har vælgerne gjort det væsentligt lettere for Obama at blive præsident, end selv de mest optimistiske demokrater havde troet for måneder siden. I både Repræsentanternes Hus og Senatet har Demokraterne sikret sig flertallet, så præsident Obama uhindret kan føre sine reformer og love igennem.

Med nederlaget må Republikanerne indstille sig på mindst fire år som opposition til Obama og hans administration i Washington. Partiet havde valgt en 72-årige krigsveteran som sit bud på den næste præsident. John McCain gamblede tilmed ved at vælge den 44-årige Alaska-guvernør Sarah Palin som sin vicepræsidentkandidat. Hans satsning på, at hun kunne trække de kvindelige vælgere, blev en fiasko.

Guvernør Palin har vist sig som en politisk letvægter, og kan næppe bringe partiet på fode inden næste valg. Obama vil da være 51 år og skal bedømmes på sine resultater og ikke som på valgdagen på sine løfter og visioner. Kan han få gang i den amerikanske økonomi, fastholde USA's position som politisk, økonomisk og militær supermagt vil han have gode kort på hånden til genvalg. En stor udfordring bliver at komme hjem fra Irak med et bare nogenlunde stabilt demokrati bag sig og undgå et Vietnam-scenarie i Afghanistan.

Krigene har været med til at skabe et splittet Amerika. Barack Obamas store udfordring bliver at samle nationen. Vælgerne har vist ham tillid. Der er store forventninger at indfri, når han i det nye år indtager verdens mægtigste embede.
Fakta
Samtidig har han udviklet en karisma, der bringer minder frem om hans partifælle John F. Kennedy.

Leder: Løfternes tid snart forbi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce