Lad dem strejke


Lad dem strejke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEDER

Mandag morgen vil nationens lyttere og seere vågne op til et Danmarks Radio uden nyheder. DR-journalisterne har stemt nej til en ny overenskomst, og så er der kun konfliktvejen tilbage.

For 14-15 år siden, inden TV 2 kom på banen, var en sådan sort skærm-aktion nærmest en national katastrofe. Det er langtfra tilfældet i dag. Det elektroniske nyhedsudbud er både stort og varieret.

Helt sort skærm vil DR-seerne dog ikke opleve. DR vil fortsat sende nød-nyheder i form af stærkt reducerede radio- og tv-aviser, og hvad angår de andre programmer, behøver DR ikke at love noget som helst.

For efter en sommer med den ene gamle film efter den anden og stakkevis af genudsendelser vil seerne næppe bemærke den store forandring. Lad os bare få Husk lige tandbørsten endnu en gang - ja selv sommerens største flop i talentløs underholdning, Tournesol, fortjener vel en ny chance.

Selve konfliktens indhold kan næppe heller ophidse ret mange lønmodtagere ude i det frie, pulserende liv. De har for længst erkendt, at der er forskel på Pers og Pouls arbejdsindsats - og dermed også på Pers og Pouls løn.

DR-ledelsen vil have lov til at forhandle med journalisterne individuelt og aftale den løn, de nu hver for sig fortjener. Journalisterne vil derimod have kollektive forhandlinger, så alle - uanset indsats - sikres nogenlunde samme løn.

Var det ikke den sang, vi også hørte fra lærerne i foråret?

Jounalisternes holdning til begrebet ny løn afspejler måske ganske godt, hvorfor begrebet fornyelse har så svært ved at trænge igennem i gamle statsinstitutioner.

Men denne gang har betonjournalisterne i DR forregnet sig. Ingen vil gribe ind og komme dem til undsætning. De kan strejke fra nu af og til juleaften. Den nationale nyhedsformidling vil fortsat bestå, ikke mindst fordi det er en kendt sag, at det er dagspressen, der leverer ni ud af de 10 nyheder, som TV-Avisen bringer.

De eneste, der for alvor vil opleve et savn, er radioens P1-lyttere. Her sendes normalt seriøse journalistiske programmer. Vi henviser P1-lytterne til den trykte presse.

Danmarks Radios journalister vil opleve, at de er i færd med at udføre en disciplin, der sjældent vækker megen opsigt: striptease i mørke.

Et politisk indgreb og ophøjelse af mæglingsforslaget til lov er utænkeligt. Der står ikke væsentlige samfundsinteresser på spil.

Så lad bare strejken løbe. Journalisternes strejkekasse bliver drænet - og chancen for, at vi får en ny, alternativ landsdækkende radiokanal stiger. Særligt af den sidste årsag er den helt lovlige konflikt måske ikke så tosset.

Nyhedstrømmen vil flyde ad andre kanaler, og tilmed sparer DR ifølge generaldirektøren dagligt millioner.

Idet Danmarks Radio dog bør huske huske at betale lyttere og seere noget af licensen tilbage. Helt den lovede er varen jo ikke.

Lad dem strejke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce