LO's nye værdier


LO's nye værdier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har sejret ad helvede til! Ordene var Thomas Nielsens, og de faldt som afskedssalut, da han gik som LO-formand i 1982.

Og helt ramt ved siden af var udtalelsen jo ikke. For allerede dengang havde de fleste lønmodtagere fået så gode forhold, at der reelt ikke var meget mere for fagbevægelsen af slås for.

Det har plaget bevægelsen og ikke mindst dens paraplyorganisation, LO, lige siden. Hvad skal man stille op med en bevægelse, som folk lige så stille siver fra? Siden 1996 har LO således tabt 90.000 medlemmer.OPGAVEN på LOs kongres var derfor klar. Find et nyt sæt værdier, som sætter individet i centrum, uden at de kollektive dyder sættes over styr. Om det lykkes kan kun tiden vise.

Men der blev dog slagtet et par hellige køer på kongressen.

Partistøtten på otte millioner kroner til Socialdemokratiet røg sig en tur, men gnidningsfrit forløb det ikke. Hvor svært fagbevægelse og parti har det ved at skilles, illustreres meget godt af, at 15 ud af LO's 20 forbund allerede har besluttet at fortsætte med partibidrag. Så helt uden penge står Lykketoft altså ikke ved næste valg.

13 FYNSKE kvinder har med garanti fulgt kongressen med særlig spænding. De 13, der arbejder hos Thrige, har i halvandet år kæmpet for at få lov at skifte fra KAD til SiD. Men kvinderne må ikke bestemme selv.

Fagforeningerne styrer den slags. Og i det fynske tilfælde tager SiD mændene og KAD kvinderne. Sagen fra Fyn er en af de grænsetvister, der har truet med at splitte hele LO-familien, for de fynske kvinder har lagt sag an mod deres fagforening.

Når det gælder den salgs tvister i fremtiden, vil LO gå ind og løse sagerne - lover LO. Det er vist også på tide, at den slags fagforstening ophører. Vi er ankommet til det 21. århundrede, og hvis de nye værdier skal være andet en tomme fraser, så er her første chance for at vise det.

DET HELT afgørende og vanskelige for LO-familien bliver at omsætte de nye værdier i handling, så de nye - og mindre - generationer, der nu skal på arbejdsmarkedet, føler at fagforeningen gør noget særligt for dem.

De ønsker individuel behandling, ikke kollektiv. De ønsker selv at vælge, om de vil have pension, uddannelse, ferie eller kontanter for deres arbejdsindsats.

Forsikringsbranchen er allerede gået over til den nye trend, der hedder lønpakker. Gratis fintnesscenter, hurtig internetforbindelse og fri kantine er andre elementer i lønpakkerne - elementer som den gamle fagbevægelse har svært ved at tumle kollektivt.

Og tænk: Der findes unge mennesker, som gerne vil arbejde 50 timer om ugen, fordi jobbet er spændende, og der findes andre, som kun vil arbejde tre dage om ugen. Det er nogle af de nye værdier, som LO-familien også skal kunne håndtere.

LO's nye værdier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce