Kvoten er opbrugt


Kvoten er opbrugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKULLE NOGEN have troet, at de danske soldaters opgave i Irak kan sammenlignes med de opgaver, vi tidligere har sendt vore styrker ud på, må de sidste par uger have gjort dem meget klogere.

Den danske enhed i den såkaldte koalitionsstyrke, der under amerikansk ledelse skal søge at skabe fred og demokrati, er blevet deltagere i en uhyggelig blanding af guerillakrig og borgerkrig - i et desillusioneret og udpint land, hvis befolkning er frustreret, og hvor de færreste kan skelne ven fra fjende.

DET ER UNDER disse ekstraordinære forhold, at danske soldater i to tilfælde har skudt ubevæbnede irakere og ved et vådeskud yderligere dræbt en dansk overkonstabel.

I denne situation er det vigtigt at fastslå, at de danske soldater ikke kan bebrejdes. Deres indsats fortjener fortsat respekt og opbakning. Til gengæld kan deres foresatte - fra den danske oberst, der står i spidsen for styrken, over Forsvarskommandoen iVedbæk til Forsvarsministeriet og dets politiske chef - i høj grad kritiseres. Den måde, de har håndteret deres informationspligt på, har skadet forsvaret på dets måske ømmeste punkt:troværdigheden.

SOM UNDSKYLDNING for den mangelfulde og for sene orientering har forsvarets ledelse brugt hensynet til den dræbte soldats familie og kammerater. Ledelsen mener selv, at man har handlet i bedste mening, og at man først måtte afvente en auditørundersøgelse.

Det kan være meget rigtigt, at man ikke skal løbe med en halv vind. Men hvorfor så overhovedet udtale sig på sagens forskellige stadier i stedet for at sige, at påstandene ville blive undersøgt? I øvrigt var auditøren fem dage før den officielle aflevering klar med sin konklusion om, at irakerne var ubevæbnede, for på det tidspunkt orienterede han chefen for de danske styrker. Hvorfor aftalte forsvaret og auditøren ikke allerede da at lægge kortene på bordet? Det er blot et af de mange spørgsmål, sagen rejser.

PÅ PAPIRET ønsker forsvaret åbenhed. Men kun på papiret, for selvhøjtidelighed og gammelt støv skjuler for nutiden - og for offentlighedens krav på at få sandheden. Hele sandheden.

Derfor kan forsvarets ledelse kritiseres, og man må håbe, at den nye forsvarschef har brændt fingrene så eftertrykkeligt, at støvet nu pustes væk og forsvaret revurderer sine forretningsgange.

MEN DET egentlige ansvar må placeres hos forsvarsminister Svend Aage Jensby. Han ved åbenbart ikke, at det er tilladt at fejle, men skændigt at fortsætte. Har han én gang sagt, at en iraker blev skudt i "kamp", trækker han skam ikke sine udtalelser tilbage. Næ, han fortsætter hårdnakket med at påstå, at soldater godt kan være i kamp, skønt kun den ene part er bevæbnet.

Det er ikke første gang, at Svend Aage Jensby gør sig uheldigt bemærket. I klar erindring står hans behandling af den tidligere forsvarschef.

Lad os sige det lige ud:Hans kvajekvote er opbrugt. Hvorfor nøler den ellers så handlekraftige statsminister med at drage konsekvensen?Forsvarsministeren: Det er ikke første gang, Jensby gør sig uheldigt bemærket. Hvorfor nøler statsministeren?

Kvoten er opbrugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce