Kurs konflikt


Kurs konflikt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De offentlige overenskomstforhandlinger er på konfliktkurs, før de overhovedet er begyndt.

Og medmindre Fogh-regeringen hiver en kanin op af hatten, risikerer sygehuse, plejehjem, børnehaver og skoler at blive lammet til foråret.

Kaninen hedder mere i løn, men hvordan den bliver tryllet frem uden at ødelægge den danske model (læs: frie forhandlinger) er det helt store spørgsmål.

Stort set alle politiske partier uden for regeringen står fast på kravet om en særlig lønpulje. Dansk Folkeparti og SF vil målrette pengene til social- og sundhedspersonalet, mens Socialdemokraterne vil lade arbejdsmarkedets parter selv fordele dem. De Radikale anbefaler en lønkommission.

Det var, hvad Fogh og Bendtsen måtte lægge øre til, da de politiske partier på skift kom i audiens i et forsøg på et finde fælles fodslag før regeringsdannelsen.

Men som vores politiske reporter så malende beskrev det i avisen i går, blev der drukket kaffe andre steder end i Statsministeriet.

Den nye LO-formand, Harald Børsting, havde inviteret både Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal plus Enhedslisten til kaffe, og der er næppe tvivl om, at han fik den samme sang som statsministeren. Men hvor Fogh er betænkelig, er Børsting tilfreds med partiernes lønpres.

Det vil være en fjer i hatten for den nye LO-formand, hvis han kan skaffe de offentligt ansatte julegaver før tiden.

Og pilen peger mod Børsting i øjeblikket. I morgen skriver han historie, når Pia Kjærsgaard træder ind i fagbevægelsens hellige haller. Også hun er inviteret på kaffe hos LO-­bossen.

Det er hun naturligvis, fordi hun som den allerførste politiker - og før valget blev udskrevet - krævede fem milliarder ekstra til de lavestlønnede i social- og sundhedssektoren.

Det er en invitation, hun har glædet sig til, for hun husker alt for godt, hvordan Hans Jensen for fire år siden blankt afviste at mødes med Dansk Folkeparti. DF's holdninger var uspiselige for den daværende LO-formand.

Men ny formand, nye skikke.

Regeringen er med andre ord i en situation, hvor den er omringet på alle sider. Af politiske partier og af fagbevægelsen.

Hvis den danske model skal reddes, er der kun den berømte hvide kanin tilbage, og den skal hives op af hatten, inden finansloven forhandles på plads.

Kaninen kunne være en lønkommission. Der - som tydeligst beskrevet af den radikale leder, Margrethe Vestager - skal komme med forslag til, hvordan man over en årrække på mest retfærdig vis hæver lønniveauet i de såkaldte kvindefag.

Kun en lønkanin kan afværge kurs konflikt.

Kurs konflikt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce