Kryds for Ali


Kryds for Ali

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ENDNU er der en rum tid til byrådsvalgene - hvilket nedskæringspartierne i kommuner som Odense givetvis er ganske glade for - men står det til Dansk Folkeparti, vil der blive færre by- og amtsrådsvælgere, når tiden kommer i 2005.

Partiet vil nemlig fratage de lokale udlændinge, som endnu ikke har fået dansk statsborgerskab, deres stemmeret. En ret, de i henhold til gældende lov har efter tre års ophold.

UMIDDELBART lyder det da også som et argument, når Dansk Folkepartis retsordfører, Per Dalgaard, kalder det for uanstændigt, "at folk, som hverken kan dansk, læse, skrive eller forstå noget som helst af, hvad der sker, og som ser arabisk tv og aldrig læser danske aviser, kan få lov til at bestemme, hvordan en kommune her i Danmark skal udvikle sig".

Men ved nærmere eftertanke holder den ikke. Til Per Dalgaards oplysning kan vi betro ham, at der findes en lang række danske statsborgere, som heller aldrig læser avis, og som heller ikke forstår en pind af, hvad der sker. Med lige så god grund kunne sådanne borgere fratages stemmeretten - hvis de da brugte den. Det er sjældent tilfældet. Vi har vist også til gode at se særlige udlændinge- og indvandrerlister bemægtige sig magten i de danske by- og amtsråd.

MED GOD RET kan man argumentere for, at ikke-statsborgere bør være uden indflydelse på Folketingets sammensætning. Men lokalt stiller sagen sig anderledes.

Udlændinge med børn i skolen eller børnehaven har vel lige så megen ret som andre til at stemme til skole- og brugerbestyrelser - og udlændinge, der har boet i en by en vis tid, har vel også ret til at snakke med om lokale emner. Det er dog, statsborgerskab eller ej, det nærsamfund, de nu engang lever i - og for en kommune kan det tilmed være en fordel, at indvandrerne ikke blot har stemmeret, men også er repræsenteret i kommunalbestyrelsen. Broer, der ellers ikke ville være blevet bygget, er opstået på den vis.

MERE PRINCIPIELT kan alle vel enes om, at når vi nu har indvandrerne, skal de også fungere. De skal kunne dansk, og de skal have sig et arbejde.

Masser af dem ønsker sig brændende begge dele. Det første er der råd for - det andet er sværere. Dansk mentalitet, dansk fagforeningstradition og dansk lovgivning gør det hårdt for Ali for alvor at blive integreret i sit nye land. Det er der nogle Ali'er, der har det udmærket med, for det er jo nemt bare at gå på bistanden og hæve kassen. Men de fleste har det ikke. De vil gerne vise, at de ikke er undermennesker. At de er vores ligeværdige. Men får de chancen? Som regel ikke.

EN YDERLIGERE pind til integrationens ligkiste vil det derfor være, hvis man meddeler indvandrerne, at de i øvrigt har at holde deres kaje og blande sig uden om, hvad der angår dem. I så fald vil de føle sig endnu mere til overs - med de ulykkelige konsekvenser, det med garanti vil få.

Kryds for Ali

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce