Kronprinsens dilemma


Kronprinsens dilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal kronprins Frederik deltage i åbningsceremonien ved OL i Kina til sommer? Nej, siger flere politikere - jo, siger statsministeren og hoffet.

Foghs argument lyder besnærende enkelt: Man skal ikke blande sport og politik. Og det er præcis, hvad man gør, hvis Kronprinsen skal "boykotte" eller "protestere" mod de kinesiske værters grove overtrædelser af menneskerettighederne. Samtidig er Danmark i 2009 vært for en stor klimakonference, der skal afløse Kyoto­-­­­aftalen og sætte nye miljømål, som kan redde verden fra følgerne af global opvarmning. Her spiller Kina som bekendt en stor rolle. Derfor - og for at vise sin støtte til de danske idrætsfolk - skal Kronprinsen deltage.

Modstandernes argumenter er lige så besnærende enkle. Kina havde lovet at forbedre forholdene i landet og gøre noget for menneskerettighederne. Det er ikke sket. Tværtimod er forholdene på flere punkter blevet værre: Myndighederne arresterer og fjerner konsekvent alle, som man ønsker væk fra gaderne, før OL begynder. Hundredtusinder sidder i arbejds- eller genopdragelseslejre i årevis uden dom eller retssag, og kineserne betragter fortsat Tibet som en retmæssig del af Kina med al den undertrykkelse, det fører med sig. Derfor forsøger man at lade som om, at landet ikke eksisterer, blandt andet ved at bruge den tibetanske antilope som en af OL's maskotter. OL bliver derfor et velpoleret vrang- og glansbillede af et magtfuldt diktatur - et pr-stunt på linje med det, Hitler lavede ved OL i 1936. Derfor skal en så højt rangeret repræsentant for Danmark som Kronprinsen blive hjemme. Siger modstanderne.

Diskussionen om boykot af åbningsceremonien begyndte, da prins Charles meldte afbud med henvisning til netop Tibet. Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, fulgte trop med en opfordring til Kronprinsen. Han blev korrekset af Fogh, men man kan undre sig over, at statsministeren spiller en så gammel traver - at sport ikke er politik. Det er der vist ikke nogen, som tror på mere. Sagen er snarere, at det vil være pinligt for Fogh og Danmark, hvis man på forhånd generer et centralt land ved klimakonferencen i København.

Skulle Kronprinsen stadig leve i den vildfarelse, at sport og De olympiske Lege er et dejligt upolitisk paradis, kommer sagens sande natur til at stå klart for ham, hvis det lykkes at blive indlemmet i den særlige olympiske loge, IOC, hvis medlemmer bestemmer, hvilke lande der skal være OL-værter. Kina er et godt eksempel på, at også den slags beslutninger kan være betændte.

Tidligere levede logemedlemmerne i IOC i deres egen lukkede verden, ikke ulig aristokratiet. Men de seneste 25 år er der kommet spotlight på de til tider besynderlige, i værste fald korrupte arbejdsgange, der findes i IOC. Komiteens formand, belgieren Jacques Rogge, har ganske vist sat sig for at rydde op i dårligdommene, men enkelt er det ikke. Og det er en verden, hvor en upolitisk kronprins får svært ved at manøvrere.

Derfor bør Frederik tænke sig godt om, inden han fortsætter ad en vej fyldt med politiske dilemmaer. Med Foghs udmelding er det utænkeligt, at Kronprinsen bliver væk fra åbningsceremonien. Men han bør holde lav profil.

Kronprinsens dilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce