Kritik frabedes


Kritik frabedes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I skyggen af kommunalvalget og under beskeden opmærksomhed har danskere over 60 år valgt ældreråd (seniorråd) i samtlige landets kommuner.

Ældrerådene er ikke en slags kommunalbestyrelse for seniorer. De træffer ikke beslutninger, men giver gode råd til politikerne i alle sager, der vedrører ældres vilkår.

Risikoen ved sådanne rådgivende fora er, at de kun er til pynt, fordi politikerne til enhver tid kan blæse på, hvad ældrerådene mener. Det er med andre ord op til de gode viljer hos de folkevalgte i kommunalbestyrelser og byråd at drage nytte af ældrerådenes indsigt og ønsker.

De gode viljer bør naturligvis være til stede. Af tre grunde.

For det første fordi det vil være direkte dumt ikke at trække på ældres viden, om end alle ældrerådets ønsker - hvoraf en del vil koste penge - næppe kan imødekommes.

For det andet vil det være en fornærmende mangel på respekt over for ældre, der kandiderer og i tilfælde af valg lægger tid og energi i et arbejde for de ældre i kommunen, hvis man ikke tager deres høringssvar og indstillinger seriøst.

For det tredje er ældreråd ikke noget, en kommunalbestyrelse selv kan nedsætte for at signalere en uforpligtende velvilje over for de ældre medborgere. Ældreråd er skrevet ind i socialloven som en selvstændig kommunal enhed, der skal høres i alle sager, som angår kommunens ældreservice. Denne høringspligt gælder også afgørelser, der træffes af administrationen, altså af de kommunale embedsmænd.

Det trak derfor i den forkerte retning, da Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense i forrige uge tillod sig at lukke munden på det nu afgående ældreråd.

Med udgangspunkt i en rapport fra embedslægen har ældrerådet i et høringssvar påpeget de ganske mange fejl i medicinhåndteringen på de odenseanske plejehjem, hvilket ikke behagede forvaltningens ledelse. I et brev fra forvaltningen får ældrerådet besked på at blande sig udenom.

Man er tæt på at spørge: Hvad bilder forvaltningen sig egentlig ind?

Man kan diskutere det korrekte i, at ældrerådet af egen drift kontakter enkelte plejehjem, og internt i ældrerådet er der også forskellige opfattelser af, hvilken strategi det er klogest at anvende over for kommunen.

Men på bundlinjen står det principielle, at medlemmer af diverse ældreråd må føle sig rent til grin, hvis kommunale embedsmænd får hjemmel til at udsende breve med besked om, at de frabeder sig kritik.

Hvem gider sidde i et råd, hvor første punkt på mødedagsordenen er uddeling af mundkurve?

Man må håbe, at ­Ældre- og Handicapforvaltningens brev til ældrerådet i Odense er en enlig skævert - og at kommunens nye ældrerådmand, Jane Jegind (V), i modsat fald træder i karakter over for sin forvaltning.

Generelt er der i samfundet ikke overvældende interesse for at engagere sig i ulønnet arbejde til fællesskabets bedste.

Det er uhørt, hvis en forvaltning i Odense Kommune sparker til folk, der vil gøre en indsats.

Kritik frabedes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce