Kort og kontant


Kort og kontant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NYE DANKORT er på vej ud til bankkunderne - og nu er der igen ballade om det nationale betalingskort. Det nye kort er ud over magnetstrimlen også forsynet med en elektronisk chip, som øger sikkerheden mod misbrug. Men fotoet af kortindehaveren mangler. Dankortet kan med andre ord ikke bruges mere som legitimationskort men udelukkende som betalingskort.

Efter at 100.000 kort allerede er sendt ud, har Forbrugerrådet fået skabt politisk storm om det nye dankort. Et folketingsflertal vil kræve billedet genindført, og Socialdemokraternes erhvervsordfører vil rejse sagen over for økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

DET VAR under lange og svære forhandlinger, at den konservative minister for mindre end et år siden fik sikret det nationale betalingskorts overlevelse. For dankortet er en unik dansk konstruktion. I alle andre lande er det de enkelte banker, der selv udsteder betalingskort til deres kunder. Og det er kun de store banker, der er i stand til at tilbyde denne service.

Derfor var det ikke mindst af hensyn til de mindre pengeinstitutter og deres kunder, at økonomiministeren lagde vægt på at bevare dankortet. Det lykkedes som bekendt at få en aftale om et nyt kort med større, elektronisk sikkerhed indbygget.

Den sikkerhed er mere værd end fotoet for dankortet, vurderer Finansrådet, der er pengeinstitutternes brancheorganisation. Det er derfor op til de enkelte banker, om de vil sætte foto på det nye dankort.

Og det gør de store banker ikke og henviser til, at i den internationale bankverden benytter man heller ikke foto på betalingskort.

HVAD DER har fået Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl, op på barrikaderne er prisen på de billedlegitimationskort, som bankerne tilbyder at udstede til deres kunder. Kortene kommer til at koste mellem 100 og 150 kroner.

Og det mener Kjeldahl er for groft i betragtning af, det kun vil koste få kroner ekstra at få lagt foto ind på et nyt dankort.

Pengeinstitutterne har altså valgt at spare de godt 10 millioner kroner, som foto på alle dankort vil koste. Fordi det er uden betydning for sikkerheden ved betalingskortet. Og har folk endelig brug for billedlegitimation, kan de i stedet benytte kørekort eller pas.

BENDT BENDTSEN har lovet at drøfte sagen med pengeinstitutterne igen, når han vender hjem fra ferie. Imens forsætter bankerne med at sende tusinder af nye dankort ud til kunderne. Og det er også dem, der med sikkerhed får regningen, hvis dankortet skal laves om.

Et kompromis kan være, at bankerne tilbyder dankort med foto til de kunder, der måtte ønske det. Men uden gebyr bliver det næppe.

Riskoen er, at de store banker melder sig ud af dankort-samarbejdet og udsteder deres egne. Det vil være en alvorlig trussel mod de små pengeinstitutter og deres kunder, der må sige farvel til kortet og vende tilbage til kontanterne.

Betalingskort: Balladen om de nye dankort kan føre til, at de store banker melder sig ud af samarbejdet og udsteder deres egne.

Kort og kontant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce