Korn-prinsen


Korn-prinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MENS KRONPRINSEN og den nye kronprinsesse med deres hyldesttogt har fejret nye triumfer for kongehuset, har lillebror, "kornprinsen", skabt røre i den politiske andedam.

Prins Joachim har til landbrugets ugeavis sagt sin mening om fremtidspektiverne for dansk landbrug og usikkerheden om EUs landbrugspolitik. Det er helt klart godsejeren på Schackenborg, der udtaler sig om sit erhverv og giver udtryk for holdninger, som landbrugets top langt hen ad vejen er enig med ham i.

Som alle andre i landbrugserhvervet er prins Joachim bekymret over, at EU endnu ikke har fundet en løsning på afviklingen af landbrugsstøtten. Et problem, der ikke bliver mindre af, at otte af de 10 nye EU-medlemmer er store landbrugslande.

Godsejeren på Schackenborg modtager selv næsten halvanden million i landbrugsstøtte hvert år. Prins Joachim ser den gerne afviklet men frygter, at Danmark som EU-klassens "spejderdreng" kan komme i en umulig konkurrencesituation i forhold til andre medlemslande, der ikke forventes at ville følge de fælles regler til punkt og prikke.

UDTALELSERNE er i sig selv ikke opsigtsvækkende. Men når de kommer fra et medlem af det danske kongehus og nummer to i arvefølgen, er de ifølge professor i statsret, Claus Haagen Jensen, "højst usædvanlige". Selv om der ikke er præcise regler for, hvad og hvor meget de kongelige må udtale sig om, så er det praksis, at kongehusets medlemmer ikke udtaler sig om politiske spørgsmål.

Og det er der ingen tvivl om, at prins Joachim har gjort. Selv om han i interviewet siger, at han skal passe på ikke at snakke politik. Ifølge Ritt Bjerregaard er han endda gået langt over stregen, når det gælder, hvad kongelige kan tillade sig at sige offentligt. Den radikale Martin Lidegaard er enig, men vælger at se udtalelserne som udtryk for en landmands frustrationer.

I forhold til sin storebror, forældre og mostre, så adskiller prins Joachim sig fra den kongelige familie ved at have et borgerligt erhverv. Og som engageret landmand har han naturligvis også en mening om sit erhverv og dets fremtid. Hvis han havde lagt sig ud med det danske landbrug eller blandet sig i den partipolitiske debat, var det en anden og langt mere alvorlig sag.

NATURLIGVIS kunne prins Joachim have holdt sig inde på egne marker og kun udtalt sig om udsigterne for den kommende høst. Det havde nok været det klogeste, mener historikeren Claus Bjørn, der forsker i monarkiets historie.

Under alle omstændigheder er det ikke en sag, der vælter kongehuset, selv om nogle politikere føler sig foranlediget til at løfte pegefingeren.

Dronningen har i sine nytårstaler på begavet og elegant vis givet udtryk for meninger og er gået i rette med holdninger i samfundet. Hvordan det skal gøres, kan både kornprinsen og kronprinsen bare spørge deres mor om.

Politisering: Prins Joachim har skabt røre i den politiske andedam ved at udtale sig som godsejer på Schackenborg og ikke som medlem af kongehuset.

Korn-prinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce