Klima- kampen


Klima- kampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om præcis to uger indledes klimatopmødet. København vil stå på den anden ende, og hele verdens opmærksomhed vil være rettet mod den danske hovedstad. Statsledere fra alle dele af kloden - det nøjagtige tal kendes endnu ikke - vil være samlet. Det er jordklodens fremtid, der står på spil - eller er det ikke?

Det spørgsmål er der mange, der sidder med, men lige så få, der udtrykker. Fra politisk hold er det kun Dansk Folkeparti, der antyder, at den megen snak om død og undergang er en smule hysterisk. Dog har også Folketingets formand, Thor Pedersen, som finansminister mumlet noget tilsvarende, og også Lene Espersen kom for skade til engang at antyde det samme. Andre vil ikke være illoyale over for regeringen, når den nu har skippet sig ind i projektet. Men de er utilpasse ved situationen.

Det er der mange i de små hjem, der også er. Halleluja-stemning passer ikke rigtig dansk gemyt. Kom nu ikke for højt op, siger vi, når nogle bruger store ord. Ved jorden at blive ...

Nogle taler ligefrem om massehysteri og pseudo-religiøsitet. Og når der bliver gadekampe i København under topmødet, vil mange mene: Hvad skulle vi da også have det møde her for? Og hvad koster det ikke?

At klimaet kan sætte sindene i oprør, viser en nærmest hysterisk debat, der i øjeblikket føres i folkekirken. Ikke om klimaet, men om kirkerne må ringe med klokkerne, den dag den store konference åbner. Det er jo selve skaberværket, der står på spil. Pjat, fnyser Søren Krarup, det er politik, og det skal kirken holde sig fra.

Klimaet i Danmark er blevet en del af den såkaldte værdikamp mellem højre og venstre.

Det var det også for den tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, der overraskende pludselig sprang ud som miljøaktivist. Det var ved Venstres landsmøde for to år siden. Før havde han demonteret Svend Aukens såkaldte miljø­imperium og forsikret, "at ikke en frø, ikke en blomst har fået det dårligere under denne regering".

Nu erklærede han sig som grøn og forklarede de let måbende venstrefolk, at klimaet var vor tids største udfordring.

Derfor sørgede han for, at Danmark blev vært ved klimatopmødet - for derefter at vinke fædrelandet farvel.

Det er tydeligt for enhver, at der sker klimaforandringer i disse år - med højere temperaturer og mere nedbør. Men at danne sig en kvalificeret mening om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte eller ej, eller hvor alvorlige de er, er de færreste forundt.

Det gælder derfor for klimaet som for så mange andre svært gennemskuelige problemer, at vi må danne os vores meninger på grundlag af tillid til andre. Det var det, Anders Fogh Rasmussen gjorde, da han vendte på en tallerken.

Man må også sige, at der skal et stærkt bryst til at ignorere, hvad næsten alle videnskabsmænd siger - og at politikere i øst og vest, nord og syd erklærer sig enige og derfor stævner mod København.

Men naturligvis kan man også bare affeje alle problemer med, at Månen har den farve, måner skal ha’.

Det har jo alle dage været det letteste.

Klima- kampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce