Klarhed,tak


Klarhed,tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fionia Banks mange aktionærer må i disse dage ikke blot være frustrerede over, at deres bank er pantsat og deres aktier ikke noget værd. De må også være hensat i en følelse af stor undren.

For hvad er sandheden om bankens udsigter? Har bestyrelsesformand Bo Stærmose og administrerende direktør Jørgen Bast ret, når de optimistisk siger, at alt er business as usual, og at der ingen skjulte dagsordener er? Ifølge dem er banken i en vanskelig situation, men der er lys forude, og alt skal nok blive godt.

Eller har landets erhvervs- og økonomiminister, Lene Espersen, ret, når hun utvetydigt siger til Børsen - og ikke siden har dementeret - at banken skal sælges? Fionia Bank som vi kender i dag kommer ikke til at fortsætte, siger hun.

Forvirringen bliver ikke mindre, når statens repræsentant i bankbestyrelsen, Jørn Kristian Jensen, samtidig siger til Stiftstidende i går, at han ikke arbejder for et salg. Ganske vist tilføjer han forsigtigt, at det er umuligt at sige, hvad der sker på længere sigt. Det kommer an på konjunkturerne, siger Jørn Kristian Jensen - der altså, hvis de udtalelser står til troede, må være uenig med sin minister. Omend man nok skal lægge mærke til den usikkerhed, han giver udtryk for.

Netop Jørn Kristian Jensen spiller som bankens egentlige magthaver en afgørende rolle, og det må derfor beklages, at ingen spurgte ham på generalforsamlingen - som han overværede - om han var enig i de optimistiske toner, som bestyrelse og direktion anslog. I det hele taget må det beklages, at der hersker så stor uklarhed i en sag af så vital betydning for hele det fynske samfund. Hvem har ret, og hvem har ikke? Som udtalelserne nu foreligger, har Jørgen Bast ret i, at de giver banken et stort troværdighedsproblem.

Desværre må en nøgtern vurdering føre frem til, at Fionias fremtid som selvstændig bank er meget usikker. Ikke blot fordi Lene Espersen siger, at den skal sælges - men fordi alle tegn i sol og måne siger, at det er mere end op ad bakke, så langt som Fionia er kørt ned. Gælden er enorm, renten høj, flere lig i lasten må formodes at dukke op, og det bliver svært at få ind- og udlån til at balancere. Alt sammen i en situation, hvor en af landets ledende bankfolk, Anders Dam fra Jyske Bank, anslår, at hveranden bank risikerer kollaps.

De konjunkturer, som Jørn Kristian Jensen kalder afgørende, ser således alt andet end lovende ud. Så formentlig slap Lene Espersen kun katten ud af sækken - og har ret i, at formålet med statens milliardlån er at gøre banken parat til salg. Er der nogen, der må vide det, er det dog hende.

Derfor er der kun begrænset håb om, at Fionia vil kunne fortsætte som selvstændig bank. Selvfølgelig kan man klynge sig til håbet om, at banken trods alle odds og ministerudtalelser har en fremtid. Men den gør klogt i samtidig at gøre sig så attråværdig for en køber som muligt.

Det sker ikke ved besværgelser eller skønmalerier, men kun ved at se virkeligheden i øjnene og fremlægge realistiske handlingsplaner.

Klarhed,tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce