Jule- mændene

Velfærd: Er der to, der står sammen i dansk økonomisk politik, er det Thor Pedersen og Mogens Lykketoft. Men selv om deres julegave lød godt, må den nok desværre byttes.

Jule- mændene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET VAR nye roller, vi så Mogens Lykketoft og Thor Pedersen i op til jul. De to alvorsmænd forklædte sig som julemænd - med en stor gave til befolkningen i deres sæk. Se her, børn, hvad vi har til jer: I skal fortsat have efterløn alle sammen. Alt det, de slemme mørkemænd går og fortæller - at det er der slet ikke råd til - det passer bare ikke.THOR PEDERSEN var først ude. Det skete i Jyllands-Postens mandagsudgave, hvor hans glade budskab lød, at hvis bare indvandrerne kom i arbejde, var der ikke grund til at skære i velfærdsgoderne. Finansministeren ligefrem advarede mod "den form for masochisme, der fører til, at reformer skal gøre ondt for at virke".

To dage efter var Mogens Lykketoft på banen. Også han henviste til de milliardbeløb, der venter, hvis indvandrerne får job, og ganske som Thor Pedersen advarede han imod, at "velfærdsreformer udvikler sig til et kapløb om, hvem der tør svinge mest med sparekniven".

SOM MAN SER: Er der to, der står sammen i dansk økonomisk politik - tilmed som julemænd - er det regeringens finansminister og hans socialdemokratiske forgænger i det meste af Nyrup-regeringens levetid.

Men nu er det som bekendt ikke blot i Danmark, at velfærdsstaten må justeres for at overleve - fordi der bliver flere ældre at forsørge og færre unge til at gøre det. I Italien, i Frankrig og i Tyskland slås de med samme problem, og de har endda procentvis langt flere indvandrere som arbejdsreserve, end vi har. Alligevel har især den tyske regering været ude i en en hård kamp for at skære i de sociale goder. Det var pinende nødvendigt. Og det er det også i Danmark, særligt hvis vi skal kunne nedsætte skatterne - hvad der også er nødvendigt i en verden, hvor grænserne falder.

Det ved de fleste politikere godt, ligesom der er grund til at tro, at anskuelsen deles af eksperterne i Velfærdskommissionen. Den kommission, som regeringen nedsatte med henblik på at lægge problemet dødt til efter valget. For derefter at sætte en ny dagsorden, som vil gøre det muligt for en borgerlig regering at foretage de ubehagelige, men nødvendige indgreb.KOMMISSIONENvar et dygtigt skaktræk, utvivlsomt udtænkt af statsministeren, så hvorfor hans finansminister nu optræder som Spielverderber er ikke let at se. Er sandheden, at ingen af de to store partier tør genere vælgerne og derfor indgår en politisk højst uhellig alliance?

Det vil være uansvarligt. Det er tillige uklogt og kortsigtet. Man behøver ikke være økonomisk vismand for at forudse, at kommissionens velfærdsprofeter vil være af en anden mening end det nye økonomiske makkerpar.

DET ER rigtigt, at efterlønnen ikke var noget problem, hvis der var arbejde til alle - både til de ældre og til indvandrerne. Men sådan spiller klaveret jo ikke. Derfor må julegaven fra Thor og Lykketoft nok desværre byttes.

Jule- mændene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce