Jul i den gamle DR-by


Jul i den gamle DR-by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lederskribent Troels Mylenberg
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Det kan såmænd sagtens være, at den P1-julekalender, som DR havde hyret filminstruktør Lotte Svendsen til at instruere rent faktisk var så elendig, at man ikke skulle udsætte lytterne for den.

Det kan også være, at den med både Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og den tidligere TV-Avis-oplæser og chefredaktør på Information Georg Metz forekom en anelse for venstresnoet. Ligesom det også kan være, at dens tema - en afsættelse af kongefamilien, som bliver tvangsforflyttet til et almindeligt liv blandt almindelige danskere på Amager - var for meget af det gode.

Men selv om alt det ovenstående måske passer, må man konstatere, at det endnu engang er lykkedes DR's top at skyde sig selv gevaldigt i fødderne. For selvfølgelig får det karakter af uklædelig selvcensur og overoptagethed af politiske dagsordener, at DR den 30. november vælger at droppe kalenderen, altså dagen før det første afsnit skal sendes.

Man kan selvfølgelig også at vælge at se forløbet som en konsekvens af længere tids politisk pres på public service-giganten, men uanset hvor uklædeligt et sådan pres måtte være, må vi også kunne forlange af DR, at organisationens top står klart på mål for det indhold, som produceres.

Som sagt aner vi intet om, hvorvidt Lotte Svendsens produktion vitterligt var så elendig, at beslutningen om at droppe den alene er en, vi skal glæde os over. Sådan er det jo indimellem. For at skabe den fornødne kvalitet, må der også være plads til skæverter. Sagen er dog bare den, at DR har placeret sig selv i den uhyre uhensigtsmæssige position, at det unægtelig ser ud, som om institutionen er blevet håndsky over for en politisk dagsorden.

Vi skal naturligvis kunne kræve, at DR-ledelsen til enhver tid ikke lader politisk pres påvirker redaktionelle eller programmæssige beslutninger. Det er et decideret skråplan, hvis den slags er tilfældet. Noget tyder på det, eftersom Lotte Svendsen først fik besked på at klippe enhedslistepolitikeren Johanne Schmidt-Nielsen ud af julekalenderen, angiveligt fordi man oplevede det som en venstreorienteret slagside, at Schmidt-Nielsen spillede rollen som præsident i republikken Danmark.

Man skal nok huske, at der var tale om en satirisk julekalender af den slags, som DR har produceret mange af gennem årene - både de fremragende og de mindre vellykkede. Men når DR tilsyneladende ikke tør udfordre de politiske kastevinde, men i stedet lægger sig ned på forhånd, er det mere alvorligt, end godt er.

Vi har brug for et DR, der tør og kan og gør. Et DR, der prikker til magthaverne, både med kritisk og undersøgende journalistik og med bidende satire. At politikerne gerne vil styre DR, er et grundvilkår. At DR er ligeglade med pres, står fast og svarer igen er præcis det, vi betaler vores licens til.

Vi har brug for et DR, der tør og kan og gør. Et DR, der prikker til magthaverne.

Jul i den gamle DR-by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce