Jensen og gælden


Jensen og gælden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De nye byråd og kommunalbestyrelser havde endnu ikke holdt deres første møder, før statsminister Lars Løkke Rasmussen lagde en dæmper på alle gode visioner ved at varsle økonomisk smalhans i de kommunale pengekasser. Og selv om regeringens forhandlinger om økonomien med kommunerne først finder sted i juni, var Løkkes melding krystalklar: Menuen står på nulvækst.

At januarerklæringen ikke ligefrem var motiverende for ny- og genvalgte byrødder, siger sig selv. Men var den overraskende? Heller ikke. Det er klart, at overtrækket på de statslige finanser ikke kan fortsætte. Tværtimod skal økonomien i balance så hurtigt som muligt.

Derimod er det ufatteligt, at regeringen, personificeret ved skatteminister Kristian Jensen, ser ud til at affinde sig med, at staten har næsten 25 milliarder kroner ude at svømme hos borgerne. Dertil kommer knap syv milliarder, som kommunerne har til gode - gæld, der også skal inddrives af Skat.

Hele molevitten drejer sig om skattegæld, ikke indbetalt moms - og i den mindre afdeling biblioteksbøder, licens, togbøder og formentlig andre former for klatgæld.

Ikke alle tilgodehavender ville havne i kommunernes slunkne pengeskrin, og det hører også med, at staten refunderer størsteparten af gælden til kommunerne. Alligevel ville et antal milliarder, drysset ud over det kommunale landskab, uden tvivl løfte serviceniveauet i en ældrepleje her og i en daginstitution der.

Kristian Jensen forsvarer Skats slappe restancepraksis med finanskrisen. Folk har færre penge mellem hænderne end tidligere, lyder det, og vel har den gode Jensen da ret i, at flere mennesker er på kontanthjælp, og at flere huse ryger på tvangsauktion i dag end for to-tre år siden.

Gode forklaringer - men langtfra dækkende.

Kendsgerningen er nemlig, at statens tilgodehavender hos borgerne er mere end fordoblet i de sidste syv år - altså fra 2002. Og i begyndelsen af årtiet kunne det vel ikke være finanskrisens skyld?

Hvad har VK-regeringen i øvrigt foretaget sig på området? Den har centraliseret skatteopkrævningen. Den har skåret ned i antallet af medarbejdere i Skat. Og VK har fra starten haft en erklæret ambition om at nedbringe den samlede gæld.

Der er altså tale om en fuldtonet fiasko, som skatteministeren ikke kan fedte af sig med krisesnak.

Tiden er løbet fra hver sin kommune, hver sin skatteforvaltning - det krav vil ikke engang rød blok rejse - men det er nærliggende at stille spørgsmålet, om Skat har skilt sig af med for mange medarbejdere.

Under alle omstændigheder må skatteminister Jensen finde ud af, hvordan restancerne kan inddrives mere effektivt - både for at fylde op i de offentlige kasser og i respekt for det flertal af borgere, der betaler hvad de skal til tiden.

Netop i dette månedsskift har titusinder af danskere fået flere penge mellem hænderne, men regeringens håb er som bekendt, at folk vil omsætte skattelettelser til øget forbrug, ikke til at indfri gæld.

Skatteministeren må derfor satse på noget andet. Man kan sige, at han er i en form for restance.

Jensen og gælden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce