Ikke kun vanetænkning


Ikke kun vanetænkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NYT

Mange virksomheder kæmper forgæves for at få ansat flere kvindelige ledere, afslører Dansk Medarbejderindeks, som er et nyt indeks, hvis resultater dagbladet Børsen har offentliggjort.Det er overordentlig interessant, hvis det viser sig at være rigtigt, at det ikke blot er træghed iblandt de mandligere ledere og (de oftest mandlige) bestyrelser, der er årsag til, at dansk erhvervsliv er så ringe udrustet med kvindelige ledere.

Ifølge indekset prioriterer kvinder virksomhedens værdier og normer anderledes end mænd, og jo højere uddannede medarbejderne er, des sværere er de at gøre tilfredse og loyale over for virksomheden.

Når indekset er bemærkelsesværdigt, er det, fordi det gør op med tidligere forestillinger om, at det udelukkende er konservatisme og maskulinindavl, der er årsag til, kvinderne er så ringe repræsenteret.

Kvinderne er generelt lidt mere tilfredse og lidt mere loyale end de mandlige kolleger, viser indekset. De er mere positive end mændene over for virksomhedens værdier, lederskab og løn, mens mændene går mere målrettet efter personlig og faglig udvikling på jobbet.

I Tele Danmark har man i årevis arbejdet med årsagerne til, at det er så svært at få kvinderne på banen som ledere, og der har man direkte indledt et opgør med traditionen om altid at behandle kønnene ens. Hvis kvinder og mænd skal stilles lige på arbejdspladsen, må de behandles forskelligt, dvs. at man i personalepolitikken må tage højde for, at kvinder er dårligere til at skryde om egne kvaliteter end mænd, og at de lægger mere vægt på, man på arbejdspladsen behandler hinanden ordentligt, og at arbejdspladsen er rummelig i forhold til folk med anden baggrund end den danske - kort sagt, at der skal være spillerum for alle.

På praktisk taget alle planer har vi herhjemme indset, at samfundet er bedst tjent med, at mennesker af begge køn får lov at gøre det, de er bedst til. Ingen sætter mere spørgsmålstegn ved, om kvindelige politikere er ringere eller bedre end mandlige - vi vil bare have de bedste af hvert køn. Ingen sætter heller spørgsmålstegn ved kvinders berettigelse i kulturlivet, i akademiske cirkler, i undervisningen eller i centraladministrationen.

Så meget des mere forunderligt er det, at erhvervsledere, der dog burde være de fremmeste til at se, hvorledes menneskelige og økonomiske ressourcer udnyttes bedst, hidtil har været kolossalt træge til at få kvinderne på banen.

HR konsulent i Tele Danmark, Elisabeth Flensted-Jensen, understreger, at der ikke skal indføres positiv særbehandling, men at man vil tage højde for kønnenes forskellighed ved i virksomhedens kommunikation med medarbejderne meget bevidst at sigte mod kønnenes forskelligheder og derved bryde det gamle mønster, at mænd ansætter mænd af vane og fordi stillingsopslag ikke retter sig mod kvinderne.

Alting tyder på, at årtiers melding om, at hvis kvinderne vil frem på arbejdsmarkedet, må de lave sig om, så de ligner mænd, nu ændres til, at hvis virksomhedernes ressourcer skal udnyttes fuldt ud, må lederprofilerne have et indhold, så kvinderne vil have med dem at gøre!

Ikke kun vanetænkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce