Ikke kun byudvikling


Ikke kun byudvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bosætning

Det er godt og rigtigt, når ting vokser spontant nede fra.

Det har arbejdet omkring landdistrikternes bevarelse, ja endda udvikling bestemt gjort! Faktisk troede de fleste for en række år siden, at de der landdistrikter, de var bare under afvikling. Nogle tog sig så på at gøre en indsats, herunder bl.a. det fynske amtsrådsmedlem Car-sten Abild, der var og er primus motor i foreningen ”Landsbyerne i Danmark”.

Efter intenst folkeligt, lokalt arbejde blev landdistrikternes fremtid sat på den ministerielle dagsorden. Indenrigsministeriet forstod, at der var en fremtid i debatten, og har også været det ministerium, der har vist debatten og udviklingen interesse.

Det hele var ikke blevet til noget, uden at ildsjæle lokalt havde taget sagen op. Men når det så resulterer i ministerinteresse, så får sagen det blå stempel, der kan give fornyet blod på tanden. Rapporter og økonomiske midler er med til at sætte fokus på sagen.

Sådan er det gået med landdistrikternes sag.For nogle år siden blev Landdistrikternes Fællesråd dannet som en paraplyorganisation over alle aktiviteterne med den meget sprudlende og idérige tidl. næstformand for Dansk Familielandbrug, Thorkild Ljørring som formand.

Foreløbig sidste skridt i arbejdet er taget, idet Syddansk universitet i Esbjerg har etableret Center for Forskning og Udvikling af Landistrikterne.

Centeret blev indviet i går. Centeret skal være med i en række udviklingsprojekter, der kan være med til at sætte gang i erhvervsudviklingen og beskæftigelsen i landdistrikterne, som formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Thorkild Ljørring udtrykte det.

Når landdistrikterne pludselig fik det vanskeligt, var det fordi der nedlægges så mange landbrug, at den ”oprindelige” kerne i det, der udgjorde lokalsamfundets kerne, blev udhulet.Interessant har det været, at interessen for at flytte ud i lokalområderne, har været stor. Mange steder har lokalbefolkningen nydt godt af de nye tanker - også sat ind i drømmen om gammeldags sammenhold og fællesskab. Mange steder har det betydet nyt blod til lokalsamfundet, at andre mennesker med drømmen om det fælles og om et lokalt ståsted i en global verden er flyttet ud og har befolket nedlagte landbrugsejendomme og stuehuse.

I år er emnet for Bygningskulturens dag i september netop genbrug af gamle bygninger. Også dette initiativ kan være med til at genskabe livet på landet.

Mange steder står der landbrugsbygninger klar til at få nyt liv. Mange har allerede fået det: mange steder er der lavet beboelse, værksteder, småindstri og kunsthåndværk i de bygninger, der førhen rummede grise og køer.

Alt dette betyder, at der kan skabes liv, hvilket både betyder bosætning, men også arbejdspladser i de lokale miljøer igen.

Det er denne udvikling, Center for Forskning og Udvikling i Landdistrikterne skal være med til at skubbe på.

Det er godt, at vi igen har fået øjnene op for, at det eneste saliggørende ikke er livet i byen.

Ikke kun byudvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce